Comcast koupí filmové studio DreamWorks Animation, které vytvořilo i Shreka

Shrek

Shrek Zdroj: bontonfilm

Největší americký provozovatel kabelové televize Comcast koupí výrobce animovaných filmů DreamWorks Animation za zhruba 3,8 miliardy dolarů (přes 90 miliard korun). Studio DreamWorks Animation je známé například pohádkovými komediemi o zlobrovi Shrekovi.

Comcast již vlastní filmové studio Universal Pictures. To sice v posledních letech slavilo úspěchy s animovanými filmy Já, padouch či Mimoni, stále však na tomto poli zůstává relativně malým hráčem. Převzetím studia DreamWorks Animation se Comcast stane vážným konkurentem pro mediální skupinu Walt Disney.

Comcast převezme DreamWorks Animation prostřednictvím své divize NBCUniversal (NBCU), jejíž součástí jsou kromě studia Universal Pictures rovněž televizní sítě či zábavní parky. „DreamWorks bude v příštích letech přispívat k růstu našich aktivit v oblasti filmu, televize, zábavních parků i spotřebních produktů,“ uvedl šéf divize Steve Burke.

NBCU podle listu Financial Times získá díky akvizici rovněž lepší přístup na čínský trh. Předpokládá se, že Čína v příštím roce vystřídá Spojené státy na pozici největšího filmového trhu na světě.

41 dolarů za akcii

Comcast za každou akcii studia DreamWorks Animation zaplatí 41 dolarů v hotovosti. Kupní cena tak zahrnuje více než čtvrtinovou prémii ke středeční závěrečné hodnotě akcií na burze. Cena akcií společnosti za posledních šest měsíců stoupla o téměř 50 procent. Po ohlášení akvizice se zvýšila o dalších 24 procent na zhruba 40 dolarů.

Společnost DreamWorks Animation se v roce 2004 oddělila od filmového studia DreamWorks, které v roce 1994 založili filmový režisér Steven Spielberg a producenti Jeffrey Katzenberg a David Geffen. Mezi úspěšné filmy studia DreamWorks Animation patří kromě příběhů o Shrekovi také snímky Kung Fu Panda, Madagaskar či Jak vycvičit draka.

Vývoj ceny akcií společnosti DreamWorks AnimationZdroj: euroinvestor.com