Emco povede Jan Hanuš, někdejší krizový manažer Kosteleckých uzenin

Jan Hanuš

Jan Hanuš Zdroj: E15 Michael Tomes

Ředitelem předního českého výrobce cereálních produktů Emco bude od dubna Jan Hanuš, který v uplynulých letech řídil Kostelecké uzeniny. Hanuš se už koncem roku stal v Emku ředitelem klíčové divize, která má na starosti výrobu, prodej a export. Zakladatel a generální ředitel Emka Zdeněk Jahoda se přesune do funkce předsedy představenstva.

Informace dnes zveřejnil server ihned.cz. „Zhruba za dva měsíce se chystám přesunout do funkce předsedy představenstva, s panem Hanušem jsme domluvení, že se posune do funkce generálního ředitele celé firmy,“ uvedl Jahoda. Nástupcem v čele firmy se tedy nestane nikdo z rodiny, uvádí server s tím, že v Emku působí Jahodův syn.

Hanuš, kterého si Jahoda zvolil jako svého nástupce ve funkci, dříve působil třeba ve Vitaně nebo ve firmě Douwe Egberts. Andrej Babiš ho povolal do ztrátových Kosteleckých uzenin v roce 2012 jako krizového manažera.

Producent masa a uzenin se vrátil za jeho vedení do zisku v roce 2014, píše ihned.cz. Z masokombinátu odešel Hanuš loni v říjnu a založil spolu s gastro kritikem a kuchařem Romanem Vaňkem řetězec vegetariánského občerstvení Vegg Go.

Zdeněk Jahoda začal Emco zakládat v roce 1990. Společnost má čtyři výrobní závody a vyváží cereálie do celého světa, v posledních letech zejména do USA. Celkový export činí 350 milionů korun a tvoří třetinu tržeb Emka. Prodeje značky Emco v Česku představují 400 milionů korun. Dalších asi 300 milionů je za prodej importovaných značek, které podnik v Česku distribuuje. Jde například o těstoviny Barilla.