Filmový festival Finále Plzeň přitahuje známé osobnosti i sponzory

Přijde letos Ježíšek

Přijde letos Ježíšek

Jedním z vrcholů programu 27. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň, který probíhá od 27. dubna do 3. května v západočeské metropoli a nabídne celkem téměř 170 projekcí a doprovodných akcí, je retrospektiva slavných hollywoodských filmů, na jejichž vzniku se podílel slavný český kameraman Miroslav Ondříček.

Festival ovšem svoji hlavní pozornost věnuje bilanční přehlídce českých a slovenských hraných i televizních filmů a nejlepším věnuje své ceny - Zlaté ledňáčky. Postupně se stal patrně největším marketingovým nástrojem zčásti průmyslového, zčásti uměleckého odvětví zvaného český film, na území tohoto filmu. Letos uvádí v 6 soutěžích výběr nejzajímavějších českých a slovenských hraných, dokumentárních a TV filmů za posledních 12 měsíců, v dalších 12 sekcích poctí kromě Ondříčka i Juraje Herze, uvede autorská čtení a talkshow, zaměří se i na české stopy v mezinárodních koprodukcích. Chce tak zdůraznit nezbytnost toho, že pokud se český film má marketingově uplatnit ve světě, musí k tomu mít zahraniční partnery. Sekce české stopy v mezinárodních koprodukcích uvede 4 filmy s minoritní českou účastí, majoritní české koprodukce budou předvedeny v soutěži (česko-finsko-lucembursko-slovenský film Klauni Viktora Tauše) i mimo soutěž (Přijde letos Ježíšek?, který Lenka Kny natáčela ve vánoční Praze i slunečném Mexiku).

Aktivity českého filmu směrem do zahraničí budou prezentovat Industry Days. Jejich stěžejní akcí bude každoroční Panel připravovaných českých filmů připravený Českým filmovým centrem a prezentace Katalogu připravovaných filmů. Své aktivity budou prezentovat i česká kancelář Kreativní Evropa – MEDIA či agentura CzechTourism, uskuteční se i workshop o regionálních aktivitách na podporu audiovizuální produkce v Česku.

Festival finančně podpořily evropské i státní instituce, oficiálními partnery jsou Plzeňská teplárenská, Plzeňský Prazdroj a Skupina ČEZ, hlavním mediálním partnerem je Česká televize, která uvede každý den festivalové zpravodajství i závěrečné udílení cen.