GS Condro dostalo od Rady pokutu 800 tisíc korun za teleshopping

logo Prima family

logo Prima family

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém 23. zasedání, které se konalo 17. prosince uložila společnosti Green-Swan Pharmaceuticals CR pokutu ve výši 800 tisíc korun.

Podle Rady zadavatel teleshoppingu na GS Condro uváděl veřejnost v omyl přisuzováním potravině vlastnosti prevence a ošetřování, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění. Příspěvek na GS Condro byl odvysílán v rámci teleshoppingového bloku Nedělní receptář EXTRA 31. března na programu Prima family. Podle Rady tím zadavatel porušil § 5d odst. 2 písm. d) zákona č. 40/1995 Sb., kterým se zakazuje uvádět v omyl přisuzováním potravině vlastností prevence a ošetřování, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění, neboť v předmětné reklamě jsou užity prvky a tvrzení, které deklarují léčebné účinky.

Podle Rady je toto mediální sdělení navíc podpořeno zmínkou, že uvedený přípravek doporučuje společnost, která se zaobírá léčbou bolesti způsobené artrózou, což vyvolá u diváka oprávněné spotřebitelské očekávání, že výrobek má účinek vztahující se k projevům onemocnění artrózou a zejména pak k bolesti a to vše navíc v kontextu doporučení odborníka na kloubní výživu a lékaře. Tím podle Rady dochází k uvádění v omyl přisuzováním potravině vlastností prevence, ošetřování, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění.