Klaus mladší rezignoval na šéfa PORG, nepohodl se s Romanem

Václav Klaus mladší

Václav Klaus mladší Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Václav Klaus mladší, který je synem exprezidenta Klause, dnes nečekaně rezignoval na místo ředitele prestižního gymnázia PORG. Svůj odchod po víc než 15letém působení ve funkci zdůvodnil neshody s předsedou správní rady, někdejším šéfem ČEZ Martinem Romanem. Klause ve funkci nahradí dosavadní šéfka ostravské pobočky PORG Dagmar Dluhošová.

Václav Klaus ml. oznámil svůj konec v PORG na webu školy, kde zveřejnil své rozloučení: „píši Vám asi trochu nečekaně, nicméně včera jsem do rukou předsedy Správní rady PORG Dr. Romana podal svou rezignaci na pozici ředitele společnosti účinnou ke dni 17. ledna 2014,“ uvedl Klaus.

Podle něj za rezignací stál názorový rozchod s Martinem Romanem, v jehož rukou je většina správní rady i zřizovatel gymnázia. „Důvodem jsou naše rozdílné pohledy na směřování a úroveň školy, rozdílné názory na věci pedagogické, rozdílné hodnocení pedagogických pracovníků, náborových akcí a podobně,“ napsal Klaus.

Dlouhodobé spory

„Ano, měli jsme opravdu některé rozdílné názory na další pedagogické směřování školy Nový PORG,“ potvrdil serveru Týden.cz, který o Klausově rezignaci informoval jako první, Martin Roman.

Roman dnes v tiskové zprávě Klausovi poděkoval za obrovský kus práce. „Rozumím ale tomu, že 17 let je na vrcholnou manažerskou pozici opravdu dlouhá doba, a chápu jeho motivy i touhu po změně,“ uvedl Roman.

„Šok to pro mě je, ale věděla jsem to dopředu, probíhaly různé debaty i s ředitelem Nového PORG. Věděla jsem, že jsou spory mezi panem ředitelem Klausem a Romanem. Možná, že ty spory se táhly déle, než si dovedeme představit,“ řekla serveru ředitelka gymnázia PORG Libeň Andrea Výšková.

Darované peníze chtěl Romanovi vrátit

Odcházející ředitel prý Romanovi dokonce nabízel, že mu vrátí všechny věnované peníze včetně úroků a bude dál existovat bez jeho vlivu, to ale bylo odmítnuto. „A protože v mém případě jde o principiální záležitosti – nezbývá než rezignovat,“ dodal Klaus.

„Zatím nic nemám, pojedu na hory a budu přemýšlet, co dál,“ řekl Klaus mladší ČTK ohledně svého dalšího profesního směřování. Dostal nabídku vést seminář na pražském Gymnáziu Jana Keplera, chce také vydat další učebnici matematiky. Zároveň uvedl, že by nemusel zůstávat jen u školství. Vedením gymnázia se 150 zaměstnanci a ročním obratem 100 milionů korun získal i manažerské zkušenosti.

První nestátní škola v zemi

Osmileté soukromé gymnázium PORG, dříve První obnovené reálné gymnázium, vzniklo v roce 1990 jako první nestátní škola po roce 1948. Své první studenty přijalo do budovy v pražské Libni v září 1990. Zakladatelem byl Ondřej Šteffl, který školu vedl pět let. Od roku 1998 byl ředitelem Václav Klaus mladší.

Ze školy se pod Klausovým vedením stal prestižní vzdělávací ústav, který otevíral další pobočky. Nejdříve, v září 2008, to byla v pražské Krči základní škola a gymnázium Nový Porg, v roce 2011 pak následovala filiálka v Ostravě-Vítkovicíh.

V červnu 2007 generální ředitel ČEZ Martin Roman daroval gymnáziu 100 milionů korun. Desetinu částky obdržel přímo PORG v Libni a za zbývajících devadesát milionů se postavila nová pobočka v Praze 4. Gymnázium provozuje obecně prospěšná společnost PORG - gymnázium a základní škola, jejíž zřizovatelem je Sdružení PRO gymnázium. Předsedou správní rady sdružení je právě Martin Roman.

Rozloučení Václava Klause ml. zveřejněné na stránkách PORG:

Vážení rodiče, vážení zaměstnanci, vážení studenti,
píši Vám asi trochu nečekaně, nicméně včera jsem do rukou předsedy Správní rady PORG
Dr. Romana podal svou rezignaci na pozici ředitele společnosti účinnou ke dni 17. ledna 2014.

Důvodem jsou naše rozdílné pohledy na směřování a úroveň školy, rozdílné názory na věci pedagogické, rozdílné hodnocení pedagogických pracovníků, náborových akcí a podobně.

Nechci zabíhat do detailů, omezím se proto na konstatování, že jaké jsou moje představy – jste mohli (v dobrém i špatném) vidět za posledních 15 let na vlastní oči. Naopak, v čem teď bude PORG jiný či lepší – musí zveřejnit pan předseda Správní rady či nový ředitel sám.

Vzhledem k tomu, že Správní rada i zřizovatel jsou většinově v rukách Dr. Romana, je nasnadě, která z koncepcí má prioritu. Moje nabídka, že PORG vrátí Dr. Romanovi veškeré jím věnované prostředky včetně úroků a bude dál existovat bez jeho vlivu – byla odmítnuta. A protože v mém případě jde o principiální záležitosti – nezbývá než rezignovat.

Jsem hrdý na 15 let, kdy z malé nevybavené poloprázdné školy, kterou jsem převzal s 400t. na účtě a 2. měsíc (srpen 98) neměl na výplaty (a „půjčoval“ si na to z nového školného) – je PORG jaký je dnes: jedna z největších českých škol s 860 studenty; 140 zaměstnanců s minimální fluktuací; škola odmítající zájemce do zcela zaplněných tříd; škola na čele rozličných žebříčků vzdělávání; škola, která se ještě stále rozvíjí; škola (3 školy a 2 jídelny), která v posledních letech hospodaří s přebytky v desítkách milionů korun a která odvedla desítky milionů korun do státní pokladny (2013).

Ale nejvíce jsem hrdý, že mě 95% české veřejnosti, a asi i 50% z Vás, vždy považovalo za majitele PORGu - „ta Klausova škola“. Doufám, že i řada z Vás si řekne: „pracoval s takovým nasazením a pro prospěch školy, jako by mu to tam patřilo“. Faktem je, že v letech 1998-2007 jsem držel ve zřizovateli jednu dvanáctinu, od roku 2007 nic.

Závěrem: Kdo čte tyto řádky se smutkem či obavami – vězte, že školy jsou velmi konzervativní a setrvačné organizace – navíc jejich úroveň dělají z 90% učitelé a studenti.
Kdo naopak pociťuje radost či očekávání – vzkazuji mu bohužel to samé :-)

Zdravím Vás a přeji vše dobré

Václav Klaus