Košer výroba pod značkou R. Jelínek roste díky vývozu

R. Jelínek

R. Jelínek

Vizovická likérka za posledních deset let zdvojnásobila tržby z košer výrobků. Jejich prodej v posledních letech neustále roste, a to především díky vývozu do USA, Izraele a na další trhy.

Likérka si letos připomíná 80 let od zahájení vývozu košer destilátů na americký trh. Jako košer se označují produkty, při jejichž výrobě jsou použity suroviny, zařízení a postupy, které jsou v souladu s předpisy ortodoxní židovské víry. Na produkci likérky pravidelně dohlíží rabín.

„V letošním roce čekáme další zvýšení podílu košer produkce na tržbách, a to díky košer verzi novinky Bohemia Honey pro export a také díky růstu prodeje košer produktů jako prémiových destilátů na českém a slovenském trhu,“ uvedl Motyčka. „Růst přitom není extenzivní, tedy že bychom standardní výrobky měnili na košer, a tím navýšili prodej košer destilátů, ale naopak, pracujeme s košer produkty jako se zásadní částí našeho portfolia pro prémiovou klientelu,“ podotkl Motyčka.

Mezi tradiční košer výrobky patří zlatá a bílá slivovice, pětiletá nebo desetiletá, hruškovice Williams nebo slivovice pro Pesach, jeden z největších židovských svátků. Košer výrobky prodávají také zahraniční palírny patřící do skupiny Rudolf Jelínek, do USA se například vyváží slivovice a hruškovice bulharské společnosti Vinprom Troyan a košer slivovice a jablkovice rumunské značky Valco.

Kořeny košer výroby pod značkou R. Jelínek sahají ještě před rok 1934. Rodina Jelínků byla rodinou židovskou, výrobky vyráběla podle košer zásad už dříve. Od roku 1934 však firma kvůli zahájení vývozu do USA pořídila mezinárodně uznávané certifikáty.