Legendární fotbalista Pelé žaluje Samsung za neoprávněné využití v reklamě

Legendární fotbalista Pelé

Legendární fotbalista Pelé Zdroj: Marcello Casal Jr./ABr via Wikimedia Commons CC-BY-3.0-BR

Legendární brazilský fotbalista Pelé žaluje Samsung kvůli tomu, že jej proti jeho vůli využil v reklamě na ultra HD televizory. Po jihokorejské společnosti požaduje odškodné ve výši 30 milionů dolarů (asi 720 milionů korun).

Zmiňovaná reklama se objevila v deníku New York Times. Zobrazeným mužem není Pelé, ale žaloba uvádí, že tak má vypadat a tím potenciální zákazníky klame. Podle advokáta Freda Sperlinga si Samsung najal dvojníka. „Cílem je získat odpovídající kompenzaci za nepovolené využití Pelého identity a zabránit takovým případům v budoucnu,“ říká Sperling.

Žaloba dále uvádí, že Pelé už se Samsungem dříve o možném využití v reklamě jednal, v roce 2013 ale jihokorejská společnost své snahy na poslední chvíli ukončila. Pětasedmdesátiletý bývalý fotbalista spolupracuje například se společnostmi Volkswagen, Subway, Emirates nebo Procter and Gamble.

Sperling bude svého klienta hájit u soudu v Chicagu, kde už nedávno podobný případ vyhrál. Bývalému basketbalistovi Michaelu Jordanovi pomohl vysoudit 8,9 milionů dolarů za neoprávněné užití identity v reklamě obchodního řetězce Dominick’s. Tehdy měl však úlohu lehčí, protože v reklamě se objevilo Jordanovo jméno.