Martin Blessing příští rok odejde z čela Commerzbank

Commerzbank, Martin Blessing

Commerzbank, Martin Blessing Zdroj: ctk

Šéf druhé největší německé banky Commerzbank Martin Blessing v příštím roce odejde z funkce. Firma oznámila, že Blessing odmítl nabídku na prodloužení kontraktu, který mu vyprší na konci října 2016. Commerzbank od roku 1992 působí také na českém trhu, orientuje se především na velké a střední podniky. V listopadu 2007 zahájila v tuzemsku provoz i nízkonákladová mBank, která patří do stejné finanční skupiny.

Dvaapadesátiletý Blessing stojí v čele představenstva společnosti Commerzbank od května 2008. Zatím není jasné, kdo ho v příštím roce nahradí. Blessingovi se podařilo obnovit zdraví banky po problémech souvisejících se světovou finanční krizí a převzetím konkurenta Dresdner Bank, píše agentura Reuters.

„Z návrhu na prodloužení kontraktu a z důvěry, která mi tím byla projevena, jsem měl velkou radost. Přesto jsem se po dlouhém a usilovném přemýšlení rozhodl tento návrh nepřijmout,“ uvedl Blessing.

Německá vláda v minulosti poskytla na záchranu banky více než 18 miliard eur (zhruba půl bilionu korun), velkou část těchto peněz již ale Commerzbank splatila

Dodal, že po 15 letech strávených v představenstvu Commerzbank hodlá zahájit novou kapitolu svého profesního života. „Hluboce tohoto rozhodnutí lituji. Doufal jsem, že budeme moci kontrakt prodloužit,“ prohlásil předseda dozorčí rady podniku Klaus-Peter Müller.

Německá vláda v minulosti poskytla na záchranu banky více než 18 miliard eur (zhruba půl bilionu korun), velkou část těchto peněz již ale Commerzbank splatila. V současnosti vlastní vláda ve firmě zhruba 15procentní podíl prostřednictvím státního fondu na záchranu bank Soffin.

V pondělí zveřejní Commerzbank výsledky hospodaření za letošní třetí čtvrtletí. Ve druhém kvartálu banka v meziročním srovnání více než zdvojnásobila čistý zisk na 280 milionů eur. Firma navíc v srpnu oznámila, že poprvé od roku 2007 vyplatí akcionářům dividendu.