Martin Štěpánek se stane čestným Admanem

Adman Martin Štěpánek

Adman Martin Štěpánek Zdroj: Lion Communications

Asociace komunikačních agentur se rozhodla u příležitosti vyhlášení cen Effie 2016 ocenit za celoživotní dílo na poli reklamy a komunikace Martina Štěpánka. 

Čestný titul Adman udělila Asociace komunikačních agentur (AKA) jen několika zakladatelským osobnostem české reklamy, naposledy v roce 2011, kdy ji in memoriam dostal Vladimír Zeman. Martin Štěpánek se stane Admanem ve středu 2. listopadu 2016 v kině Lucerna, kde proběhne vyhlášení a předávání cen efektivity reklamy Effie.

Štěpánek patřil po několik let k posledním Mohykánům budovatelské éry devadesátých let, který zůstával stále činný. Pod jeho vedením a spoluvlastnictvím se tuzemská pobočka agentury Publicis rozrostla v holding Lion Communications sdružující další slavné značky jako Leo Burnett, Saatchi & Saatchi či Fallon. Stál i u zrodu trhu tuzemských mediálních agentur, když na trh přivedl Zenith Optimedia.

V okamžiku, kdy před několika týdny oznámil svůj odchod z reklamní branže, zaměstnával Lion Group 200 odborníků a obsluhoval stovku klientů. K největším patří celosvětový kontrakt pro Auto Škoda, k těm nejvěrnějším značkám pak třeba Renault, Phillip Moris, T-Mobile, Garnier, Zentiva/Sanofi nebo L´Oréal.

Štěpánek byl po celou dobu především manažerem. V kritické situaci převzal a restartoval agenturu Leo Burnett. Soustředil se na efektivní řízení skupiny a doplňování portfolia agentur o specializované týmy. Angažoval se za rámec Lion Communications ve prospěch celého oboru: například v AKA, kde byl po dvě funkční období prezidentem. Inicioval vznik mezinárodního festivalu komunikace PIAF v Praze.

„Martin Štěpánek je jeden z otců zakladatelů novodobé reklamy v Česku. Po více než čtvrt století vytvářel prostor, ve kterém rostla jeho skupina i talentovaní lidé v ní. Dokázal jít i za horizont osobních zájmů. Podporoval obor jako celek i jeho vnímání v mezinárodním měřítku,“ říká prezident AKA Jan Binar.

Dalšími držiteli titulu Adman jsou kromě Štěpánka a Zemana Jiří Mikeš, Marek Šebesťák, Josef Havelka a Evžen Hart.