Mediokracie: Oligarchové nikdy nespí

CHYŤTE HO! Babišovi utekl prima zaměstnanec ke konkurenci

CHYŤTE HO! Babišovi utekl prima zaměstnanec ke konkurenci Zdroj: Repro Strategie

Pokud jste z nějakého důvodu nabyli dojmu, že se po personálních otřesech, jakých jsme byli svědky v uplynulých měsících, česká mediální scéna uklidnila, jste na omylu.

Skoro se zdá, že česká žurnalistika zažívá renesanci. Zatím ne obsahovou, ale pokud se bude dařit nově vznikajícím projektům, i ta může nastat. Echo či Reportér rozhodně nejsou posledními novými projekty z dílny novinářů, kteří se rozhodli dát vale oligarchům. Nespí ovšem ani oligarchové.

Babišova trpělivost

Ministr financí Andrej Babiš je, co se týče jeho vydavatelství Mafra, poměrně velkorysý muž. Jen co se rozjel nový týdeník Téma, což je projekt šéfa strategie vydavatelství Františka Nachtigalla, vzniká ve stejném „baráku“ projekt nového ekonomického časopisu. Do jeho čela se údajně postaví Jan Klesla, který přednedávnem zamířil z Hospodářských do Lidových novin. Nový časopis by měl poprvé vyjít někdy na jaře příštího roku. Zbývá však dořešit jeho financování. Andrej Babiš si je velmi dobře vědom, že zajímavou návratnost nelze od podobných projektů čekat, a finanční prostředky na nový projekt uvolňuje jen nerad.

Výsadek Agrofertu

Zatímco Klesla zamířil z Hospodářek do Lidovek, prakticky opačným směrem se vydal redaktor Milan Mikulka. Je s podivem, že tento přestup nezaznamenal žádný z mediálních serverů. Mikulka se totiž do Hospodářských novin vrátil po několikaměsíční přestávce, kterou strávil v řadách Agrofertu, kam odešel právě z HN. Z hlediska novinářské etiky jde rozhodně o pozoruhodný krok. Andrej Babiš o Mikulkově odchodu prý původně vůbec nevěděl. Když se ovšem o ztrátě Mikulky dozvěděl, nařídil svým podřízeným, aby redaktora HN v Agrofertu udrželi. Marně.

Došlo i na Respekt

Prakticky všechna česká média během hospodářské krize zažila hromadné propouštění. Výjimky se nicméně najdou. Výsadnímu postavení se dosud těšil například týdeník Respekt. Žádné výraznější propouštění se jej zatím nijak nedotýkalo, ale zdá se, že těmto časům je konec. Známý fotograf Respektu Karel Cudlín se před pár dny na Facebooku „pochlubil“, že dostal výpověď. Následovat by jej údajně měli další. To je také důvod, proč se prý dá atmosféra v týdeníku popsat jako „stávková pohotovost“.

Michal PůrMichal Půr | E15Michal Půr