Na dvě místa v Radě ČTK kandidují čtyři lidé

Majstrova ČTK se tváří, že všechno jede jako dřív

Majstrova ČTK se tváří, že všechno jede jako dřív

O dvě volná místa v Radě České tiskové kanceláře se utkají čtyři kandidáti. Do sněmovní volby půjdou opět externí spolupracovník sportovní redakce Českého rozhlasu Miroslav Augustin, projektový manažer Jakub Heikenwälder a někdejší mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kristián Chalupa. Novým kandidátem je Václav Legner. Uvádí to dnešní usnesení volební komise, které ČTK poskytl její předseda Martin Kolovratník (ANO).

Augustina navrhlo hnutí ANO, Heikenwäldera lidovci a Chalupu občanští demokraté. Tito tři nominanti neuspěli v květnové volbě, v níž poslanci zvolili do Rady ČTK jen nominanta ČSSD, historika Vladimíra Cisára. Další dvě volná místa v sedmičlenné radě zůstala neobsazena. Legnera navrhlo do rady hnutí Úsvit. Volba by se měla uskutečnit podle Kolovratníka příští týden ve středu.

Mezi úkoly Rady ČTK patří mimo jiné jmenování a odvolávání generálního ředitele agentury a schvalování jejího rozpočtu. Volební období člena rady je pětileté.

ČTK funguje na základě zákona z roku 1992, z něhož vyplývá její veřejnoprávní status. Agentura nedostává žádné dotace ze státního rozpočtu, nevybírá koncesionářské poplatky a veškeré náklady hradí ze své komerční činnosti. Sněmovna bude volit taky kandidáta na jmenování do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. O místo se budou opět ucházet nominanti za ANO Jana Kasalová a za ODS Václav Mencl, nově pak kandidát Úsvitu Václav Žák.