Národní galerie natočila čtvrtý díl Homolkových

Homolka v Národní galerii

Homolka v Národní galerii Zdroj: Narodni galerie v Praze

Legendární trilogii Jaroslava Papouška doplňuje nový spot Národní galerie v Praze, ve které se Homolka potká s Čapkem. Propaguje stálou expozici.

Národní galerie spojila trikem původní záběry z Papouškova filmu s Josefem Šebánkem, kterému nově sekundovala Bára Hrzánová (v originále to byl její otec Jiří Hrzán). V hlavní roli je ovšem obraz Josefa Čapka Umyvadlo z roku 1913, vedlejší pak hraje Černošský král (1920) stejného autora. Obě malby pocházejí ze Sbírky moderního a současného umění Národní galerie v Praze.

„Hledali jsme motiv, který by oslovil širokou veřejnost. Homolkovi jsou ikonou české kinematografie, zná je i ten, kdo Papouškovy filmy neviděl. Chtěli jsme překvapit a vytvořit něco, co by od Národní galerie možná mnozí nečekali – vznikla tak parafráze na původní trilogii s překvapivým rozuzlením,“ říká Pavel Abrahám, režisér nového spotu, který stojí spolu s Pavlem Frišem i za scénářem.

Cílem Národní galerie je probudit v lidech zájem o umění. Nové video, které bylo v produkci společnosti CInema Arsenal realizováno díky partnerství s Komerční bankou, lidem otevírá cestu do galerie a ukazuje, že umění není věc, jež je nutno vnímat za každou cenu vážně. To, že umění může být i zábavné, ostatně potvrzuje i sám Josef Čapek, který se kromě malby věnoval hojně také karikatuře.

„Čtvrtý díl“ Homolkovské ságy natočila Národní galerie ve dvou verzích. Dvacetivteřinový spot bude během podzimu nasazen ve vysílání České televize, verze v délce 35 vteřin slouží ke komunikaci v online prostředí.

„Video mohlo vzniknout díky nesmírně pečlivé práci s původním filmovým materiálem, kdy bylo nutné okénko po okénku ručně vyřezávat,“ dodává Pavel Abrahám. V některých záběrech byl použit dublér, výsledek je ale naprosto přesvědčivý.