Nejdál s redukcí škol pokročili na jihu Moravy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jiri Slama, Sedmicka

Když vedení Jihomoravského kraje v roce 2011 oznámilo záměr sloučit tři desítky krajských středních škol, studenti, jejich rodiče i učitelé organizovali protesty. Jejich odpor nakonec vyšel naprázdno. Kraj všechny školy zredukoval na polovinu, tedy na 15 nástupnických organizací.

Po roce od sloučení si změnu všichni pochvalují. Díky tomu, že školy mají více studentů, dostávají i více peněz. Pozitivně hodnotí také to, že pedagogové učí více oborů a mohou tak žákům poskytnout komplexnější vzdělání.

Také Kraj Vysočina chystá radikální změnu. Zastupitelstvo v létě schválilo koncept, podle něhož se 18 středních škol v celém regionu sloučí do osmi vzdělávacích center. Přitom všechny učební obory zůstanou zachovány. Výsledkem mají být milionové úspory na provozu i platech, rovněž se připravuje prodej vyprázdněných budov.

Optimalizace čeká i Prahu, kde počet žáků přijímaných ke studiu na střední školy rychle klesá. Pro šest tisícovek žáků, kteří odešli z devátých ročníků základních škol ve školním roce 2011/2012, bylo v prvních ročnících odborných škol zřizovaných městem přes sedm a půl tisíce volných míst, dalších 1500 v prvních ročnících čtyřletých gymnázií.