Nejlepší sestry roku 2015 převzaly na galavečeru Mladé fronty ocenění

Sestra roku

Sestra roku Zdroj: Mlada fronta

Nejlepší sestry roku 2015 převzaly na dnešním galavečeru v Hudebním divadle Karlín ocenění. Za celoživotní dílo v ošetřovatelství byla vyznamenána Františka Ertlová, metodička vzdělávání z brněnského Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických odborů.

Sestrou roku v kategorii přímá ošetřovatelská péče je Kateřina Palinčáková, která také získala titul Sestra mého srdce. V kategorii management a vzdělávání zvítězila Renata Všetečková. O titul se ve finále utkalo šest žen a jeden muž. Soutěž organizuje vydavatelství Mladá fronta, pod které patří i server E15.

Ocenění se rozdělovalo letos pošestnácté. Galavečer je tradičně poděkováním zhruba stovce tisíc sester pracujících v českém zdravotnictví za jejich zodpovědnou práci, která by podle ministerstva zdravotnictví, odborů i zaměstnavatelů zasluhovala vyšší finanční ohodnocení. V návrhu je růst platů do tří let o 30 procent, což by mělo zvrátit trend odchodů. Nedostatek sester má řešit také navrhované zkrácení vzdělávání, aby se dřív dostaly do praxe.

V medailonku, který držitelku ocenění za celoživotní dílo Františku Ertlovou představil přítomným v sále, zaznělo, že je „malá vzrůstem, o to větší srdcem“. Má specializaci v oboru anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče a magisterský titul v oboru pedagogika - správní činnost.

Františka Ertlová Miloslav LudvíkFrantiška Ertlová Miloslav Ludvík|Mlada frontaFrantiška Ertlová Miloslav Ludvík

Vychovala přes 1600 řidičů záchranných služeb, vydala pro ně učební text Přednemocniční neodkladná péče. Spolupracovala na tvorbě vzdělávání v intenzivní péči v projektu PHARE. V Národním centru ošetřovatelství vede odbor řízení kvality a rozvoje celoživotního vzdělávání.

Medailonek vítězky kategorie sestra v přímé ošetřovatelské péči představil Kateřinu Palinčákovou, hlavní konzultantku týmu chronických ran z anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí. Stála u zrodu týmu na ošetřování dekubitů a chronických ran i specializované ambulance.

Sestry vede také metodicky. V rámci České společnosti pro léčbu ran vzdělává lékaře i nelékařské pracovníky nemocnic na seminářích a konferencích v celé České republice. Publikuje v odborných časopisech, vzdělává také laickou veřejnost.

Medailonek vítězky kategorie sestra ve vzdělávání a managementu představil Renatu Všetečkovou, vrchní sestru oddělení urgentního příjmu dospělých pražské Fakultní nemocnice Motol. Bakalářka ošetřovatelství má specializaci v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní medicíně, školí v kardiopulmonální resuscitaci a podílí se na tvorbě a aktualizaci traumaplánu Motola.

Její pracoviště je výukovou základnou pro záchranáře i sestry. Přednáší o ošetřovatelských postupech v urgentní medicíně i o práci s agresivním pacientem. Je rozhodčí na mezinárodním cvičení posádek zdravotnických záchranných služeb Rallye Rejvíz.