Nova spustí druhý sportovní kanál

TV Nova

TV Nova Zdroj: tv.nova.cz

S úspěchy českých sportovců zřejmě roste zájem o sportovní programy. Licenci pro v pořadí druhý kanál tak nyní získala největší tuzemská komerční stanice Nova.

„Rada udělila společnosti CET 21 licenci k provozování televizního vysílání programu Nova sport 2 šířeného prostřednictvím zvláštních přenosových systémů a licenci k provozování televizního vysílání programu Nova sport 2 šířeného prostřednictvím družice,“ uvedl místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Václav Mencl v tiskové zprávě. Stanice by měla vysílat nejen přes satelit, ale také přes internetovou videotéku Novy voyo.cz, a to v češtině 24 hodin denně.

Nova získala licenci ke druhému sportovnímu programu deset let poté, co tehdejší vlastník stanice, skupina PPF, koupila placenou televizi Galaxie sport. Tu následně přejmenovala na Nova sport. Její jméno se nyní změní na Nova sport 1. Nabídka sportovních kanálů v posledních deseti letech prudce vzrostla. Sportovní kanál spustila i veřejnoprávní Česká televize – stalo se tak 10. února 2006 v den zahájení zimních olympijských her v Turíně.

PPF již sice není dávno vlastníkem skupiny Nova, neboť jí před lety prodala skupině CME, sportovní televizi ale nyní opět provozuje. PPF totiž nedávno získala operátora O2, který v polovině srpna spustil nový placený kanál O2 sport určený pro jeho internetovou televizi. Jejím ředitelem je mimo jiné Marek Kindernay, jenž do loňského března působil jako ředitel Nova Sport.

Nové stanice budou mít silnou konkurenci. Přes satelitní a kabelové stanice vysílá totiž řada dalších stanic, například motoristický Sport5, Eurosport, Sport 1, Sport 2, Digi Sport, slovenské Sport TV.1 a Sport TV.2, stanice Extreme Sports či třeba Golf Channe.