Novým šéfem Safiny je Viktor Fiala. Personálie souvisí se změnou vlastníka

Viktor Fiala

Viktor Fiala Zdroj: Safina

Společnost Safina, přední evropský zpracovatel materiálů s obsahem drahých kovů, oznámila změnu na pozici generálního ředitele. Stal se jím Viktor Fiala (53), který ve společnosti působil od roku 2009 jako obchodní ředitel.

Změna na nejvyšším postu společnosti souvisí se změnou vlastníka, kterým je od 18. listopadu 2014 nadnárodní společnost Renova Group. Viktor Fiala střídá na pozici generálního ředitele Tomáše Plachého a jeho současné priority jsou zaměřeny na plnou integraci společnosti včetně dceřiných firem do struktur nového vlastníka, posílení globální pozice společnosti využitím synergií skupiny a rozšíření portfolia jejích produktů se zaměřením na vyšší přidanou hodnotu.

Zkušenosti z průmyslu i výzkumu

Fiala má dlouholeté zkušenosti z řídicích funkcí ze širokého spektra průmyslových sektorů. Dva roky vedl investiční projekty v Lesy Krnov, poté sedm let působil jako ředitel společnosti KKH Brno, firmy zaměřující se na tepelnou techniku. Od roku 2002 do 2004 byl obchodním ředitelem a členem představenstva největšího tuzemského výrobce nábytku Jitony.

V nábytkářském sektoru zůstal i na své další pozici, kdy byl v letech 2004 až 2009 zodpovědný za restrukturalizaci společnosti Terco CB v Telči. V roce 2009 nastoupil do Safiny jako obchodní ředitel. Zde vedl obchodní aktivity na českém trhu i výrazně pro-exportně orientovanou strategii se zaměřením na klíčové trhy na evropském, americkém a asijském kontinentu.

Fiala vystudoval obor projektování a konstrukce letadel na Fakultě strojního inženýrství VUT v Brně. Po absolvování se věnoval akademické a výzkumné činnosti. V 1985-88 byl zaměstnán ve Výzkumném ústavu elektrických spojů točivých a následně zastával místo odborného asistenta na domovské katedře letadel na FS VUT v Brně.

Koupi české firmy Safina s obratem v miliardách korun oznámila významná ruská skupina Renova letos na konci listopadu. Cenu firmy nezveřejnily.

Safina je lídrem ve zpracování drahých a neželezných kovů ve střední a východní Evropě a zaměstnává asi dvě stovky lidí. Renova Group zaměstnává zhruba 134 tisíc lidí a má obrat 330 miliard korun.