Novým šéfem Technologické agentury má být Očko, volba budí rozpaky

Petr Očko

Petr Očko Zdroj: ctk

Novým šéfem Technologické agentury ČR (TA ČR), která každoročně rozděluje téměř tři miliardy korun na aplikovaný výzkum, bude Petr Očko. Dnes jej v tajné volbě vybrala vládní rada pro výzkum. Návrh ale musí ještě schválit vláda, jednat by o něm mohla začátkem března. Oznámil to vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Očko ve volbě zvítězil i přesto, že měl méně nominací oproti současné předsedkyni Rut Bízkové, která také kandidovala.

Očko nyní pracuje na ministerstvu průmyslu, kde se věnuje podpoře inovací, připravuje národní inovační fond, který má podporovat začínající firmy. Do předsednictva byl dnes zvolen kromě něj i Pavel Komárek, který je už jeho členem. Očko se nicméně ucházel i o funkci předsedy.

„Pokud vláda návrh schválí, je to pro mě velká výzva. Podpora aplikovaného výzkumu, což je hlavní úkol TA ČR, je jedna z klíčových oblastí, která může napomoci rozvoji konkurenceschopnosti české ekonomiky,“ uvedl Očko. Mandát má čtyřletý.

O funkci se původně ucházelo pět kandidátů včetně Bízkové. Volba se uskutečnila ve dvou kolech, výsledky byly podle Bělobrádka velmi těsné, Očko zvítězil o jeden hlas. Bízková měla 58 nominací od firem i akademických ústavů, přízeň měla i u současného předsednictva TA ČR. Očko měl oproti ní jen dvě nominace, podle svých slov od ministerstva průmyslu a Asociace malých a středních podniků ČR.

Dobrý úředník

Člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR Zbyněk Frolík považuje Očka za dobrého úředníka MPO. „Pan Očko měl nominaci od Asociace malých a středních podniků, které toho ve výzkumu a vývoji dělají zanedbatelné procento. A paní Bízková, která práci dělala extrémně skvěle, tak přestože měla asi 58 nominací, tak nebyla zvolena. Vůbec nerozumíme tomu, jak volba probíhala,“ reagoval Frolík s tím, že konečné slovo bude mít předseda vlády. „Můžou se stát ještě různé věci, jak se rozhodne,“ míní.

Frolík v souvislosti s asociací poukázal na podmínky návrhu na kandidáta, že navrhovatelem může být fyzická nebo právnická osoba zabývající se výzkumem, vývojem a inovacemi. Předseda výzkumné rady TA ČR Vladimír Mařík řekl, že by TA ČR měla pokračovat v poskytování služby odborné komunitě a programech. Věří, že nový předseda bude podporovat rozvoj agentury. Výsledek volby prý respektuje.

Jedním z Očkových cílů bude motivovat všechny strany, aby výsledky aplikovaného výzkumu byly intenzivnější, uvedl. „Právě smluvní výzkum, který znamená přímou spolupráci firemního sektoru s akademickou sférou a nákup výsledků výzkumu a vývoje, je velmi malý, objem je menší než jedna miliarda korun,“ připomněl dnes Očko. Za důležité označil i období po roce 2020, kdy se sníží financování z evropských fondů. Chce úžeji spolupracovat s Radou pro výzkum, vývoj a inovace a sledovat trendy na trzích.

Vizitka předsedy Technologické agentury ČR Petra Očka
Vizitka Petra Očka (39), který byl zvolen novým předsedou Technologické agentury ČR:
Datum a místo narození: 22. dubna 1976 v Bohumíně

Vzdělání: vystudoval evropskou integraci na Vysoké škole ekonomické v Praze (2002), získal doktorát z informační ekonomiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (2010)

Současná funkce: ředitel sekce fondů EU na ministerstvu průmyslu a obchodu (od srpna 2010), nastoupil za ministra Martina Kocourka (ODS)

Kariéra: během studií pracoval jako webový vývojář, mezi roky 2001 a 2007 působil v různých funkcích na ministerstvu financí (věnoval se oblasti strukturálních fondů EU, pracoval jako poradce náměstka ministra pro oblast finančního trhu, končil jako pověřený národní koordinátor zavedení eura); evropským fondům se věnoval také během dvouletého působení ve společnosti Telefónica O2 (2007-2009), stejně jako během ročního angažmá ve funkci vrchního ředitele pro oblast rozpočtu a fondů EU na ministerstvu dopravy (2009-2010); přednáší také na Univerzitě Karlově a Masarykově univerzitě v Brně

Ostatní:

- Od srpna 2012 působil Očko z pověření ministra průmyslu Martina Kuby (ODS) jeden rok jako dočasný šéf agentury Czechinvest. Ten se tehdy ocitl bez vedení po odvolání generálního ředitele Miroslava Křížka.

Naivní vědci tratí miliardy. Svá pracoviště připravují až o pětinu výnosů