O České lvy budou bojovat televize, TýTý se ruší

Vizuál Českého lva od agentury Luftballon

Vizuál Českého lva od agentury Luftballon Zdroj: archiv

Česká filmová a televizní akademie, která 5. března vyhlásí vítěze výročních filmových cen Český lev, odtajnila nominace pěti nejlepších v úctyhodných 21 kategoriích. Stalo se tak na tiskovce, kdy loňští nejlepší herci Lenka Krobotová a Jaromír Plesl přečetli seznam o 105 položkách.

Akademici vybírali z 27 hraných filmů a 15 celovečerních dokumentů. Ve všech 15 filmových kategoriích se umístila komedie Petra Zelenky Ztraceno v Mnichově, 12 nominací získaly Kobry a užovky Jana Prušinovského, devět nominací získaly dva filmy – Domácí péče a Sedmero krkavců.

Tohle se čekalo, a tak více pozornosti přitáhlo vyhlášení nominací pro TV tvorbu, která od letoška získala tři kategorie (TV film nebo minisérie, TV seriál, dokumentární film nebo seriál). Výběr vychází z nominací pěti hlavních českých vysílatelů, ve druhém kole už o pořadech budou rozhodovat akademici.

Přítomný ředitel České televize Petr Dvořák (a hlavní mediální partner Českého lva) uvedl, že sbližování TV a filmového průmyslu je světovým trendem, tvůrci TV projektů používají stále více filmových prostředků a filmovou řeč, a proto zavedení TV cen vítá. Potvrdil také, že udílení tradičních diváckých cen TýTý se letos neuskuteční pro neshodu hlavních televizí, jak by soutěž měla probíhat. Zástupce generálního partnera, vody Magnesia, ředitel Alessandro Pasquale, potvrdil, že v televizi poběží před vyhlášením Lvů série „lvích“ spotů na Magnesii s loňskými laureáty Krobotovou a Pleslem.