Pelikánovi drhne start nového insolvenčního rejstříku

Robert Pelikán

Robert Pelikán Zdroj: ctk

Již v prosinci mělo ministerstvo spravedlnosti spustit novou verzi insolvenčního rejstříku. Start však resort Roberta Pelikána (ANO) odkládá o několik měsíců na první polovinu letošního roku.

„Vzhledem k obsáhlé migraci dat ze starého portálu na nový a jejich manuálnímu čištění, bylo posunuto oficiální spuštění na první polovinu tohoto roku,“ sdělil Jakub Říman z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti. Současně však dodal, že zdržení se nikomu nedává za vinu, nikdo za něj nebude pykat.

Profesionálové, pro něž je práce s insolvenční databází každodenním chlebem, přitom spuštění nového rejstříku toužebně vyhlížejí. „Současná aplikace je nepřehledná,“ uvedl právník Bystrík Bugan, který se mimo jiné zabývá insolvenčním právem.

Zakázka za 2,4 milionu

Například výši pohledávek jednotlivých věřitelů musí nyní uživatelé komplikovaně hledat v několika dokumentech. „Pomohlo by, kdyby byla výše pohledávek jednotlivých věřitelů viditelná automaticky u jejich přihlášek,“ dodal Bugan.

Nový portál si Pelikánův úřad objednal právě kvůli zastaralosti toho stávajícího. „Nový portál zcela odpovídá moderní koncepci webu 2.0. Je optimalizován pro všechny mobilní a přenosná zařízení,“ doplnil Říman z ministerstva spravedlnosti.

Dodavatelem nového rejstříku je tuzemská společnost Comint. Od státu za něj bez daně z přidané hodnoty dostane zaplaceno 2,4 milionu korun.

Robert Pelikán: Státní správa? Pořád se v ní cítím jako mimozemšťan