Počet šéfmanažerek v českých firmách roste, je nejvyšší v historii. I bez kvót

Petra Neumanová, šéfka půjčovny luxusních vozů Dream-Cars

Petra Neumanová, šéfka půjčovny luxusních vozů Dream-Cars Zdroj: Profit

Ve vrcholovém managementu největších českých firem se stále častěji uplatňují ženy. Zatímco v roce 2009 na nejvyšších řídících místech působilo 22 procent manažerek, letos je jich poprvé v historii více než 30 procent. Ženy se nejčastěji uplatňují v personalistice (79 procent), a s odstupem také ve financích (44 procent) a marketingu (41 procent).

Naopak IT a pozice generálního ředitele je stále doménou především mužů – v čele IT pracuje jen tři procenta žen a jen šesti procentům velkých tuzemských firem šéfuje žena.

Informace vyplývají z databáze Manažeři velkých firem společnosti Bisnode, která obsahuje data z více než 3270 nejvýznamnějších či největších společností v ČR s téměř 15 tisíci kontaktními osobami.

„Ačkoliv podíl žen na významných manažerských pozicích roste, zatím nedosahuje průměru v zemích EU. Přitom podle různých ekonomických studií společnosti, ve kterých jsou na řídících pozicích zastoupeny ženy, jsou zpravidla stabilnější a dosahují lepších hospodářských výsledků než srovnatelné firmy s ryze mužským vedením,“ komentuje čísla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Vývoj zastoupení žen ve vrcholovém managementu největších českých firem

Zastoupení manažerek v českých firmách 2009 - 2014Zastoupení manažerek v českých firmách 2009 - 2014 | BisnodeZdroj: Bisnode, databáze Manažeři velkých firem ČR