Pokuty za statisíce dostaly televize i zadavatel reklamy na doplněk stravy multilmun

Nejvyšší správní soud potvrdil pokuty, která Rada pro rozhlasové a televizní vysílání uložila provozovatelům televizí Prima a HBO a zadavateli reklamy na vitamíny multilmun akut.

Pokutu ve výši 400 tisíc korun dostala Prima za odvysílání pořadu Nejúžasnější videa světa, který běžel v březnu 2008. Podle Rady pořad obsahoval autentické a drastické záběry tragických událostí. Městský soud v Praze dal Radě za pravdu, že příspěvky neměly žádnou zpravodajskou vypovídací hodnotu, utrpení lidí bylo zobrazováno bezdůvodně a bylo devalvováno na atraktivní podívanou.

Pokutu 100 tisíc korun obdržela HBO za odvysílání pořadu Sejmi Eso ze 7. února 2010, který byl na programu Cinemax. Podle Rady pořad obsahoval násilné scény způsobilé svou brutalitou ohrozit psychický a mravní vývoj dětí a mladistvých.

Za reklamu na vitamíny multiImun akut, kterému byly v rozporu se zákonem deklarovány léčebné a preventivní účinky, musí společnost Omega Pharma zaplatit hned 800 tisíc. Podle Rady dávala reklama do souvislosti užití multilmunu akut s léčbou chřipky a nachlazení, přestože se jedná ve skutečnosti jen o doplněk stravy.