Praha odvolala ředitele záchranky Schwarze. Podle auditu ji neřídil dobře

Zdeněk Schwarz

Zdeněk Schwarz Zdroj: ctk

Pražští radní po 16 letech odvolali z funkce ředitele záchranné služby hlavního města Zdeňka Schwarze. Ve funkci skončí 30. června, řekl radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO).

Praha podle něj vypíše výběrové řízení. Rozhodnutí padlo po vleklých sporech mezi vedením záchranky a zaměstnanci. Schwarz své odvolání nekomentoval.

Po odchodu ředitele už více než rok volala část zaměstnanců a odbory. Letos v lednu vyhlásili stávkovou pohotovost, kterou podpořilo 170 z 430 zaměstnanců záchranné služby. „Doufáme, že s novým vedením, které bude zvoleno, budeme moci lépe komunikovat a společně vytvoříme lepší pracovní podmínky,“ řekl místopředseda odborové organizace pražské záchranky Karel Böhm

Příliš autoritativní vedení?

Zaměstnanci si od loňského května stěžovali na špatné chování vedení záchranky. Situace se vyhrotila poté, co dispečerky požádaly, aby jim byla proplácena celá 12hodinová směna včetně přestávky, protože ji nemají čas čerpat. Záchranářům vadilo také to, že jsou přetěžováni, protože je jich málo, a neustálé změny ve složení posádek sanitek.

Podle Schwarze byla kritika ze strany zaměstnanců cílenou předvolební kampaní před senátními volbami na podzim 2014. Tehdejší senátor Schwarz, zvolený v roce 2008 za ODS, svůj mandát loni neobhájil. Podobná situace se podle odborářů řešila v záchranné služba před deseti lety, v souvislostí s tím údajně odešlo během dvou let přes 170 zaměstnanců.

Magistrát jako zřizovatel nechal kvůli stížnostem zaměstnanců vypracovat v záchrance audit. Ten sice nedoporučil personální změny, ale konstatoval, že ředitel vede záchrannou službu autoritativně, což způsobuje špatnou pracovní atmosféru.

„Dosavadnímu řediteli bych chtěl moc poděkovat za práci, kterou v pražské záchranné službě odvedl, a za vysokou úroveň, jakou pražská záchranka má,“ uvedl radní Radek Lacko, do jehož gesce zdravotnictví spadá. Víc odvolání Schwarze komentovat nechtěl. Rada v nejbližší době vypíše výběrové řízení na jeho nástupce, parametry tendru bude schvalovat za týden.

Loni záchranáři ošetřili 110 413 pacientů. Letos počet výjezdů za den ještě vzrostl na 350 za den. Ročně hospodaří asi se 400 miliony korun, z nichž 60 procent dostává jako příspěvek od hlavního města, zbytek jí proplácejí zdravotní pojišťovny.

Schwarz čelil sporům se zaměstnanci už několikrát
Vizitka ředitele záchranné služby hlavního města Zdeňka Schwarze, jehož dnes pražští radní po 16 letech odvolali z funkce (ke 30. červnu):
Ředitelem Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy (ZZS) se Schwarz stal v listopadu 1998 poté, co zvítězil v konkurzu. Ani za jeho vedení se nepodařilo najít pro ZZS sídlo v centru města, kde je nejvíce zásahů. Schwarz tento problém zčásti řešil mj. malým elektromobilem s jedním zdravotníkem, který nepřetržitě projížděl centrem města. V minulosti zavedl i obdobné hlídky na elekrokole či záchranářské motorky. Loni v létě jezdili záchranáři po centru a cyklostezkách i na kole.
Loni na jaře Schwarz zmedializoval problém záchranářů s umisťováním pacientů do nemocnic, když v dubnu zveřejnil případ záchranářů, kteří přes hodinu vozili po Praze ženu s otravou, protože ji odmítlo přijmout sedm nemocnic. Ministerstvo na to posléze reagovalo nařízením, že pacienty v Praze musí od záchranné služby převzít nejbližší nemocnice. Po dalším zveřejnění problematického umístění pacientů loni v létě ředitelé pražských nemocnic obvinili Schwarze, který byl tehdy i senátorem, ze zkreslování a zveličování problému za účelem jeho reklamy před podzimními senátorskými volbami.
V čele ZZS čelil Schwarz několika výzvám k odstoupení. Naposledy letos koncem ledna vyhlásila třetina zaměstnanců záchranky, kteří jsou v odborech, stávkovou pohotovost kvůli porušování kolektivní smlouvy a nevhodnému chování vedení a Schwarze vyzvala k rezignaci. Problémy podle odborářů začaly stížnostmi dispečerek, jimž je propláceno jen 11 hodin z dvanáctihodinových směn. Zaměstnancům vadí i rozdělování pracovních týmů a jejich rotace na různých stanovištích.
Magistrát jako zřizovatel nechal nato kvůli stížnostem zaměstnanců vypracovat v záchrance audit. Ten sice nedoporučil personální změny, ale konstatoval, že ředitel vede záchrannou službu autoritativně, což způsobuje špatnou pracovní atmosféru.
Na údajnou šikanu ze strany vedení ZZS si někteří zaměstnanci stěžovali už vícekrát, mj. v roce 2004, kdy rovněž odboráři vyzvali Schwarze k odstoupení. V souvislostí s tím pak podle odborářů odešlo na 170 zaměstnanců.
Zdeněk Schwarz se narodil 15. května 1963 v Praze, vystudoval střední zdravotnickou školu a v roce 1990 promoval na lékařské fakultě UK v Praze. Postupně získal atestace v oborech chirurgie, veřejné zdravotnictví a urgentní medicína. U záchranky, kde pracoval dříve i jeho otec, začínal už v roce 1984. Pracoval u pražské záchranky v Nemocnici Na Malvazinkách a v Nemocnici Na Bulovce.
Po krátkém angažmá v roce 1994 u privátní firmy obchodující ve zdravotnictví se vrátil na plný úvazek na pražskou záchrannou službu jako lékař. Současně sloužil i na letecké záchranné službě a v nemocnici na centrálním příjmu i chirurgii jako externí lékař.
V říjnu 2008 vyhrál senátní volby jako nestraník za ODS a stal se senátorem za Prahu 1. V loňském roce křeslo neobhájil, když ho ve druhém kole porazil bývalý rektor UK Václav Hampl.
Schwarz je ženatý a má dvě děti.
ZZS má asi 470 zaměstnanců a její záchranáři denně zasahují zhruba u 300 případů. Záchranná služba v Praze vznikla už v roce 1857 a podle svých stránek je jednou z nejstarších na světě.

Odboráři pražské záchranky vyhlásili stávkovou pohotovost