Přehledy pro ČSSZ a zdravotní pojišťovny: připravili jsme pro vás formuláře

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Podhora Marek/E15

Po podání přiznání k dani z příjmu fyzických osob (DAP) čeká živnostníky další povinnost – musejí odevzdat přehledy o příjmech a výdajích České správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně. Server BusinessInfo.cz pro vás připravil formuláře, které musíte odevzdat nejpozději měsíc po podání DAP.

Osoby samostatně výdělečně činné, které nesvěřily přiznání daňovému poradci, musejí Přehled o příjmech a výdajích za rok 2015 odevzdat nejpozději první pracovní den v květnu. Svou povinnost tedy splní do pondělí 2. května 2016. V případě, že poplatník využívá služeb daňového poradce nebo má ze zákona povinný audit, prodlužuje se mu termín k odevzdání DAP na začátek července. Na podání přehledů má letos čas do 1. srpna.

Nezapomeňte, že ani OSVČ, které daňové přiznání berním úředníkům odevzdávat nemusejí – například proto, že jejich hrubý příjem nepřesáhl v loňském roce 15 tisíc korun – se povinnosti poslat přehledy nevyhnou. Úředníci na sociálce je od nich očekávají do 1. srpna, v případě zdravotních pojišťoven musejí splnit svou povinnost do pátku 8. dubna.

Vysoké pokuty

Za pozdní podání můžete dostat pokutu až do 50 tisíc korun od zdravotní pojišťovny, v oblasti sociálního zabezpečení do výše 20 tisíc (při opětovném nesplnění povinností pak až 100 tisíc korun). „Rozhodnutí o udělení pokuty je nicméně plně v kompetenci příslušné instituce a v praxi se tak příliš často neděje,“ upozorňuje daňová poradkyně ze společnosti Mazars Gabriela Ivanco. Zapomnětliví plátci ovšem nemohou na benevolenci úředníků spoléhat.

Kontrolní hlášení DPH: kompletní přehled