Prima žaluje RTA

Marek Singer, TV Prima

Marek Singer, TV Prima Zdroj: E15

Spor mezi FTV Prima a sítí regionálních televizních provozovatelů RTA bude mít zřejmě soudní dohru. Prima totiž dnes podala na RTA trestní oznámení a civilní žalobu.

Podle Marka Singera, generálního ředitele FTV Prima, se tím komerční dvojka brání „veřejně šířeným nepravdivým tvrzením regionů RTA“, které požadují prostor ve vysílání Prima televize nebo připojování do programu Prima family i po 1. 1. 2012 až do roku 2018. Podle Primy žádný právní nárok RTA na přístup do jejího vysílání nikdy neexistoval. FTV Prima zároveň zaslala institucím, na něž se RTA se svými podáními obrátila – tedy Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, Českému telekomunikačnímu úřadu a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže – vysvětlující dopis.

„Veškeré dosavadní spory mezi FTV Prima a RTA se týkaly výhradně licence k vysílání programu Prima televize. Licence přitom v principu nepředstavuje povinnost, ale právo konkrétní program vysílat. Každý provozovatel vysílání se může z jakéhokoli důvodu rozhodnout, že vysílání dle určité konkrétní licence ukončí. Licence mohou být také odnímány a provozovatelé vysílání nemusejí žádat o jejich prodloužení. Nemůže být proto pravdou, že by se regiony RTA mohly spoléhat na to, že program Prima televize bude vysílán až do roku 2018,“ uvedl za FTV Prima Marek Singer.

Prima chce od ledna nahradit vysílání své hlavní stanice programem Prima family, čímž by se zřejmě vyhnula povinnému sdílení frekvencí s regionálními vysílateli, tedy právě s RTA. „FTV Prima v minulosti využila všech výhod tohoto uspořádání. Na regionálních kmitočtech si postavila vysoce ziskovou celoplošnou televizi a ještě k ní v procesu digitalizace získala tzv. kompenzační licence na kanály Prima cool a Prima love. Proto je pro nás zcela nepřijatelné, aby se teď zbavila svých povinností, které z modelu vyplývají,“ řekl k tomu pro Parlamentní listy ředitel RTA Pavel Zuna.