Rada udělovala pokuty, nejvíce to odnesla TV Relax

Radim Pařízek

Radim Pařízek Zdroj: Hynek Glos

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání uložila provozovateli TV CZ pokutu ve výši 200 tisíc korun za to, že na písemnou výzvu nezapůjčil záznam vysílání programu Active TV ze dne 21. ledna. Další pokuty pak směřovaly hlavně na TV Relax.

Pokutu ve výši 100 tisíc korun za odvysílání pořadu Živě z Palladia ze dne 24. března 2014 na programu Relax, který obsahoval umístění produktu - obchodní dům Palladium. Pokutu ve výši 20 tisíc pak dostal za odvysílání pořadu Švihák lázeňský z 27. března, který také běžel na TV Relax. Pořad obsahoval umístění produktu, neboť byl jako takový na svém začátku i na konci označen piktogramem PP, nebyl však již jako pořad obsahující umístění produktu označen po svém přerušení v čase 7:28-12:02 minut od začátku pořadu.

Dalších 50 tisíc musí televize zaplatit za stejný pořad proto, že Švihák lázeňský obsahoval umístěný produkt, který byl nepatřičně zdůrazněn. „Jediným a nosným tématem celého pořadu jsou komerční aktivity společnosti Pivovarský dvůr Plzeň (První plzeňské pivní lázně). Veškeré projevy moderátora i jeho hostů směřují k propagaci společnosti Pivovarský dvůr Plzeň. Realizované rozhovory mají atributy komerčního rozhovoru. Pracovníci společnosti Pivovarský dvůr Plzeň jsou moderátorem vyzváni k prezentaci svého konkrétního oboru činnosti z portfolia aktivit společnosti Pivovarský dvůr Plzeň, jeho kvalit a výhod, které jsou následně dotazovanými pečlivě a systematicky odprezentovány. Jediným cílem pořadu tak bylo zviditelnit Pivovarský dvůr Plzeň a jeho komerční aktivity, spočívající ve službách lázeňských, hotelových, restauračních, relaxačních, sportovních a jiných, zvýšit povědomí o značce, podpořit a zvýšit u spotřebitele zájem o prezentovaný produkt,“ tvrdí Rada ve svém závěru.

Současně také Rada udělila jednu licenci, a to společnosti AZ Media k provozování rozhlasového vysílání programu Rock Max prostřednictvím pozemních vysílačů Břeclav 99,6 MHz / 100 W.