Rady v Česku a na Slovensku pokutují ve velkém audiotexové soutěže a ezoterické pořady

Televize, ilustrační foto

Televize, ilustrační foto Zdroj: Repro Strategie

Slovenská Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) a česká Rada pro rozhlasové a televizní vysílaní (RRTV) obdržely již desítky diváckých stížností na vysílání audiotexových soutěží a ezoterických pořadů. Oba regulátoři již proto také uložili pokuty, které dohromady dosahují stovek tisíc korun.

Slovenský regulátor zahájil v této souvislosti s provozovateli zatím 14 správních řízení a uložil jedno upozornění na porušení zákona a několik pokut ve výši 32 000 eur. „Ve všech případech jsme konstatovali porušení § 32 odst. 4 písm. a) zákona o vysielaní a retransmisii, dle něhož je provozovatel povinen zajistit slušnost a čestnost reklamy a teleshoppingu. Vycházíme při tom z rozhodnutí Soudního dvora EU, z něhož vyplývá, že tento typ televizních soutěží je možné posuzovat jako teleshopping,“ vysvětlil předseda RVR Miloš Mistrik.

Předseda české RRTV Milan Bouška doplnil: „Zákon o televizním a rozhlasovém vysílání bohužel ustanovení o slušnosti a čestnosti teleshoppingu neobsahuje, proto česká Rada s provozovateli audiotexových soutěží nezahájila žádné správní řízení. Podali jsme čtyři trestní oznámení s podezřením na spáchání trestného činu podvodu.“ RRTV prošetřila i 25 podnětů týkajících se ezoterických relací; RVR na Slovensku obdržela zatím jen jeden takový podnět. Oba regulační orgány zároveň usilují i o spolupráci s dalšími institucemi, do jejichž kompetence by mohly podněty na audiotexové soutěže a ezoterické pořady spadat.

Při opakovaných pokusech o uhádnutí správného výsledku mohou diváci přijít o vysoké sumy, což zjistí až po doručení telefonního účtu. „Všimli jsme si dokonce i případů, kdy při řešení mimořádně jednoduchých úloh bylo do studia přepojováno jen několik volajících, kteří měnili hlasy a odpovídali záměrně nesprávně, aby nalákali na volání skutečné diváky. Takové konání je ovšem těžko dokazatelné a postihovatelné. V monitorování programů však samozřejmě budeme pokračovat a vždy, když to zákon umožní, budeme provozovatele za podvody trestat,“ doplnil Miloš Mistrik z RVR.