Severomoravské vodovody a kanalizace mají nového šéfa

Anatol Pšenička

Anatol Pšenička Zdroj: SMVaK

Akciová společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) má nového generálního ředitele. Stal se jím Anatol Pšenička (44 let). Vystřídal dlouholetého šéfa společnosti SmVaK Miroslava Kyncla, který bude nadále zastávat funkci místopředsedy představenstva a vedle toho bude působit jako profesor v akademické sféře.

Pšenička dosud zastával pozici generálního ředitele společnosti 1.SčV a Středočeských vodáren z nadnárodní skupiny společnosti Veolia Environnement a odborného konzultanta společnosti Ondeo Services CZ z nadnárodní skupiny SUEZ Environnemet působící aktivně v oboru vodohospodářství a ochrany životního prostředí. V nejvyšších manažerských pozicích úspěšně řešil i fúze vodohospodářských společností v ČR.

„Do SmVaK nastupuji s tím, že společnost je zisková a stále roste, půjde mi tedy především o pozitivní vztahy s našimi zákazníky, s veřejnou správou a samosprávou v regionu. Cílem je samozřejmě také posílit značku společnosti, její pozici na trhu i vnímání. Nedílnou součástí mé práce je progresivní rozvoj obchodních aktivit nejen v rámci našeho státu,“ komentoval svou novou pozici v SmVaK Pšenička.

Miliardové investice do infrastruktury

SmVaK je rozhodujícím dodavatelem pitné vody v Moravskoslezském kraji. V roce 2014 společnost vyrobila 64 533 tisíc m3 pitné vody, což odpovídá celkové spotřebě 128 litrů na obyvatele a den (u vody fakturované domácnostem je to 87 litrů).

Výsledky hospodaření firma zveřejňuje vždy až na valné hromadě v polovině roku. Čistý zisk společnosti v roce 2013 činil 388,6 milionu korun. Za posledních 15 let (od roku 2000) společnost SmVaK vložila do své vodohospodářské infrastruktury téměř sedm miliard korun z vlastních zdrojů. Rozhodujícím vlastníkem společnosti SmVaK je Aqualia Czech S.L.

Společnost v minulém roce zhruba o 40 kilometrů rozšířila kanalizační síť a provozovala také o zhruba 25 kilometrů vodovodních sítí více než v roce 2013. Její čistírny odpadních vod dosahují kapacity přes 973 tisíc tak zvaných ekvivalentních obyvatel. Kanalizační síť pod správou společnosti nyní dosahuje délky 1740 kilometrů a zahrnuje 81 obcí. Vodovodní síť čítá 5053 kilometrů.