Skupina Bertelsmann prý začátkem dubna prodá část akcií v RTL

Největší evropská mediální skupina Bertelsmann si může oddechnout.

Největší evropská mediální skupina Bertelsmann si může oddechnout. Zdroj: Bertelsmann

Německá mediální skupina Bertelsmann na začátku dubna prodá část svých akcií v evropské komerční televizní a rozhlasové společnosti RTL Group a sníží tak svůj podíl na 75 procent. Agentuře Reuters to sdělily dva zdroje obeznámené se situací. Peníze z odkupu akcií chce použít k podpoře svých obchodních aktivit. Bertelsmann se k těmto zprávám odmítl vyjádřit.

Bertelsmann je s podílem 92,3 procenta nyní největším akcionářem v RTL. Mohl by prodat až 17,3 procenta akcií RTL s tržní hodnotou více než 1,5 miliardy eur, napsala agentura Reuters.

Volně obchodovatelných je v současnosti sedm procent akcií RTL, obchodovány jsou však jen zřídka a Bertelsmann podle zdrojů musí uspořádat aukci, aby své podíly prodal za dobrou cenu. Podle zdrojů prodej zorganizují Deutsche Bank, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup a Credit Suisse a bude se podobat formě primární emise akcií (IPO). Předcházet mu budou odborné analýzy nebo dvoutýdenní období sběru cenových nabídek a následného stanovení ceny.


Bertelsmann je největší evropská mediální skupina. Loni v září uvedl, že plánuje velké akvizice a strategická partnerství. Cílem je posílení růstu v příštích letech. V únoru Bertelsmann oznámil, že odkoupí od soukromé investiční společnosti KKR podíl v jejich společném hudebním podniku BMG.

Německá společnost RTL provozuje 41 televizních kanálů a 34 rozhlasových stanic v deseti evropských zemích. Její zisk loni klesl o 13,2 procenta na 690 milionů eur, příjmy však stouply na rekordních téměř šest miliard eur.