Státní pozemkový úřad má novou šéfku, Maradová zvítězila mezi 12 uchazeči

Pozemky - ilustrační foto

Pozemky - ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Státní pozemkový úřad povede od 16. června jeho dosavadní náměstkyně pro úsek řízení odborných činností Svatava Maradová. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) ji do funkce ústřední ředitelky úřadu jmenoval na základě doporučení výběrové komise. O místo byl zájem, ve výběrovém řízení se o něj ucházelo 12 lidí.

Ministerstvo o personálii informovalo v tiskové zprávě. Řízením pozemkového úřadu, jehož hlavní agendou jsou v současné době církevní restituce, je po odvolání Petra Šťovíčka od začátku března dočasně pověřen Martin Vrba.

Šťovíček byl v čele úřadu od jeho vzniku k 1. lednu 2013. Jurečka na konci února odvolal Šťovíčka poté, co mu prý nedokázal uspokojivě vysvětlit informace o jeho návštěvě na narozeninách vlivného lobbisty Iva Rittiga.

Hlavním cílem úspory

Státní pozemkový úřad spravuje a prodává státní zemědělský majetek. Vznikl na základě zákona. Jeho vytvořením se v jedné instituci spojily agendy vykonávané do té doby Pozemkovým fondem ČR a soustavou pozemkových úřadů. Jako důvod ke zřízení úřadu uvedla vláda úsporu administrativních nákladů a agend.

Významnou část agendy pozemkového úřadu tvoří církevní restituce, které ve vládní koalici působí spory. Církve mají dostat nemovitosti za 75 miliard korun a finanční náhrady ve výši 59 miliard korun.

Maradová vystudovala obor zemědělské inženýrství na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Má za sebou mnohaleté odborné zkušenosti. Dříve pracovala jako geodetka v soukromé firmě. Byla rovněž dlouholetou ředitelkou společnosti Geocart CZ zabývající se realizací komplexních pozemkových úprav a projektování v krajině, uvedlo ministerstvo.

Úřad propustil stovky lidí, teď je bere zpět