STEM/MARK: Co máme na jedničce dálkového ovládání?

ovladač na televizi

ovladač na televizi Zdroj: profimedia.cz

Tři pětiny internetové populace usedají k televizi s tím, že programy nejdříve přepínají a hledají, který je zaujme.

Naopak menšina (zbývající dvě pětiny) už přichází k televizi s konkrétní představou, kterou stanici si pustí. Mezi pořady „surfují“ nejčastěji mladí do 29 let, lidé nad 45 let jsou spíše rozhodnuti, co budou sledovat.
Pokud se předem ví, kterou stanici budeme sledovat jako první, jedná se nejčastěji o TV Novu, následovanou stanicemi Prima a ČT. Jiná je situace, pokud jde o pořadí stanic nadefinované v předvolbě televize. Pod číslem jedna na ovládači k televizi se ve velké většině domácností skrývá nepřekvapivě ČT1 (78 procent). 13 procent má na prvním místě TV Novu (častěji ženy než muži), o zbylých 9 procent se dělí ostatní stanice.
Zajímalo nás také, zda si čeští diváci volí pořadí stanic sami, nebo to nechávají na automatickém nastavení své televize. Umíme to vůbec? V české internetové populaci deklaruje 9 z 10 vlastníků televize, že navolit své vlastní pořadí stanic zvládají (buďto přímo sami, nebo někdo z domácnosti) a více než dvě třetiny to také dělají. Rozdíl v pořadí stanic v předvolbě se ale mezi oběma skupinami neprojevil.

Co máme na jedničce dálkového ovládání?Co máme na jedničce dálkového ovládání? | STEM/MARK, Strategie

Výzkum byl proveden na Českém národním panelu prostřednictvím internetového dotazování na vzorku 511 respondentů. Za pomoci kvótního a náhodného výběru respondentů podle pohlaví, vzdělání, věku a regionu reprezentuje výsledný soubor internetovou populaci ve věku 15 a více let.