STEM/MARK: Do cloudu se bezhlavě nevrháme

Cloudové služby využívá necelá čtvrtina populace

Cloudové služby využívá necelá čtvrtina populace Zdroj: Hynek Glos/Euro

Cloudové služby využívá necelá čtvrtina internetové populace (23 procent) a zajímavé je, že devět procent o tom ani neví.

Pojem „cloudové služby“ zná 20 procent respondentů, přičemž většina z nich tyto služby i využívá (15 procent). Nejčastěji jsou využívány služby Googlu (Google Drive, Google Docs, Google Picasa), DropBox a OneDrive.

Pokud jde o znalost problematiky cloudu, spontánně asociuje spíš externí online úložiště datových souborů, méně pak využití externích prostředků pro práci s nimi. Výhody a nevýhody je schopna popsat zhruba polovina internetové populace, ostatní jsou bez názoru. Z výhod je na prvním místě dostupnost odkudkoli (26 procent), následuje jistota při zálohování, úspora místa na vlastních discích a úspora starostí s jejich správou. Někteří si uvědomují i možnost obrovské kapacity úložiště, sdílení a rychlost.

Nevýhody se soustřeďují do jedné základní – a to je bezpečnost, riziko zneužití dat a ztráta soukromí (34 procent). Přidává se také v Česku stále ještě někdy problematický přístup k internetu. Přímo ztráty dat se ale obává málokdo (4 procenta).

Převažují podle vás výhody, nebo nevýhody cloudu?Převažují podle vás výhody, nebo nevýhody cloudu? | Repro StrategieVýzkum byl proveden 27. - 31.5.2015 na Českém národním panelu (ČNP) prostřednictvím internetového dotazování na vzorku 511 respondentů. Výsledný soubor reprezentuje internetovou populaci ve věku 15-59 let podle pohlaví, věku, vzdělání a regionu.
Základ: Všichni respondenti, n = 511.Zdroj: STEM/MARK, květen 2015

Běžná populace přistupuje k problematice cloudu obezřetně. Zároveň hlavně lidé s nižším stupněm vzdělání a lidé ve vyšším věku mají větší problém hodnotit cloud z hlediska bezpečnosti nebo využití. Pokud vezmeme v úvahu pouze respondenty s názorem, zjistíme, že rozložení postojů k rizikům cloudu je v populaci celkem homogenní – zhruba polovina si myslí, že rizika převyšují výhody, naopak pětina si myslí, že dostupnost odkudkoli za případná rizika rozhodně stojí. Dále zhruba čtvrtina respondentů schopných hodnotit předpokládá, že cloud je do budoucna nutnost, ostatní ho považují za módní trend.

Ve věkové skupině do 30 let je cloud brán jako nutnost téměř dvakrát častěji než u vyšších věkových skupin. Obecně je u mladší generace přístup ke cloudu pozitivnější – využívá ho třetina, více oceňují jistotu zálohování, rizika nepokládají za tak vysoká. Naopak ale vidí větší problém v nutnosti mít přístup k internetu.