Trichet dostal "trafiku", míří do představenstva EADS

Trichet

Trichet

Bývalý šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet se stane členem představenstva evropského konsorcia EADS, mateřské společnosti výrobce letadel Airbus. Trichetův nástup je součástí dlouho očekávaného přeskupení vedení francouzsko-německé společnosti.

Trichetovo jmenování bylooznámeno na dnešním setkání představenstva EADS. Oznámeno bylo i jméno nástupce šéfa firmy Louise Galloise. Podle německo-francouzské dohody z roku 2007 se ve vedení musí obě národnosti pravidelně střídat, do čela koncernu se tedy postaví nynější šéf Airbusu, Němec Tom Enders. Na jeho místo pravděpodobně Francouz Fabrice Brégier. Enders si do vedení EADS jako finančního ředitele přivede Haralda Wilhelma, který si stejnou pozici udrží i v Airbusu.

Na místo dvojky Airbusu se nejspíše posune Günter Butschek, bývalý manažer Daimleru, který k výrobci letadel přišel loni v březnu. Předsedou představenstva Airbusu se stane syn spoluzakladatele firmy Arnaud Lagardere, jeho stejnojmenná mediální skupina ve výrobci letadel drží 7,5 procenta. Všechny změny budou oficiálně potvrzeny na valné hromadě EADS na konci března.

Nástup Enderse komplikuje pozici německé vládě, která chce koupit 7,5 procenta akcií od automobilového koncernu Daimler. Enders totiž tento záměr kritizuje, státní podíly v EADS se naopak snaží dlouhodobě snížit. Daimler nyní vlastní 22,5 procenta firmy, francouzská vláda 15 procent. Německo nyní žádný podíl ve společnosti nemá.