UFD: Návštěvnost i tržby kin stouply v 1. pololetí o osm procent

Kinoreklama

Kinoreklama

Do tuzemských kin přišlo v prvním pololetí o osm procent návštěvníků meziročně více, celkem 5,39 milionu. Tržby biografů vzrostly také o osm procent na 686 milionů korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Unie filmových distributorů (UFD).

Podle tajemníka unie Jaroslava Pecky táhly návštěvnost vzhůru Vlk z Wall Street, české filmy a také filmy pro děti. Průměrná cena vstupenky klesla z lednových 130 na 123 korun v červnu.

Leonardo DiCaprio v roli podvodníka Jordana Belforta přilákal do kin v první polovině roku 294.000 diváků a utržil 41 milionů korun. Na druhém místě žebříčku tuzemských kin je animovaná komedie Rio 2, kterou si nenechalo ujít 246.000 lidí, kteří v kinech nechali 30 milionů korun. Třetí je druhý díl komedie Zdeňka Trošky Babovřesky s návštěvností 237.000 lidí. V první desítce nejnavštěvovanějších filmů jsou čtyři české.

Návštěvnost tuzemských kin loni mírně klesla o jedno procento na 11,06 milionu lidí. Tržby biografů ale stouply o 12 procent na 1,42 miliardy korun. Nejvíc lidí zavítalo do kin na Babovřesky.