Už nejsme Charlie

Iveta Křížová

Iveta Křížová Zdroj: Strategie

Není to tak dávno, kdy se Evropané jako jeden muž ztotožnili s francouzským satirickým časopisem Charlie Hebdo. Řádění islamistickým fanatiků ho navždy zapsalo do historie starého kontinentu a jeho jméno bylo skloňováno snad ve všech pádech. Nad jeho často ostrými malůvkami se prostě jen přimhouřily oči a jelo se dál. Teď ale karikaturisté šlápli hodně vedle.

Pokud byl terčem tvrdých satiriků z Charlie Hebdo Mohamed nebo třeba Ježíš, křesťanské Evropě to zas tak nevadilo. Jenže v posledním číslem si redaktoři Charlie Hebdo udělali si legraci z italské tragédie. Oběti ničivého zemětřesení, které v Itálii usmrtilo bezmála 300 lidí, přirovnali k těstovinám a lasagním. A to se ani u nás v Evropě nedělá.

Nechutné těstoviny

Nedávné zemětřesení postihlo zejména město Amatrice, které je pověstné pro své špagety all’amatriciana s omáčkou z rajčat, slaniny, bílého vína a sýru pecorino.

Karikatura Charlie HebdoKarikatura Charlie Hebdo | Repro Charlie Hebdo

Karikatura „Zemětřesení po italsku“, kterou namaloval kreslíř Felix, si podle mnohých nechutně pohrála s touto gastronomickou lahůdkou. Na obrázku je nakreslen zkrvavěný muž, který má představovat „těstoviny s rajčatovou omáčkou“. Vedle něj je zraněná žena s nápisem „zapékané těstoviny“. A pak to nejhorší: na hromadě leží oběti a nad nimi je nápis „lasagne“. Obrázek je doprovázen textem: „ Na 300 osob zemřelo při zemětřesení v Itálii. Zatím se neví, zda zemětřesení před tím, než udeřilo, vykřiklo Alláhu akbar.“

Jen ne my

Italové ihned zareagovali a počin Charlie Hebdo tvrdě odsoudili. A s nimi celá „rozumná“ Evropa. Italský ministr spravedlnosti Andrea Orlando v odsudku časopisu prohlásil, že se list schválně snažil vyvolat skandál a přilákat pozornost médií. Nejvíce emocí projevil starosta zdevastovaného města Sergio Pirozzi, který neváhal použít na adresu Charlie Hebdo i vulgarismů. Francie se samozřejmě prostřednictvím své ambasády od malůvek distancovala a na sociálních sítích se začalo šířit heslo Nejsem Charlie.

Samozřejmě se rozpoutala debata o tom, kam až může satira zajít. Jedno je jisté – pokud se nás přímo nedotýká, povolíme jí mnoho. Ale nedej bože, aby si vzala na mušku nás!

Iveta Křížová pracuje jako novinářka od roku 2002. Působila v zahraničních redakcích deníků Dnes, Práva a serveru Novinky.cz, zabývala se především problematikou EU. Evropské projekty řešila i v PR agentuře Interel. Do Strategie nastoupila v roce 2007, po mateřské dovolené se do ní vrátila v roce 2014.

Chcete něco dodat? Souhlasíte, nebo jste proti? Reagujte prostřednictvím facebookových komentářů, které můžete psát přímo zde pod článkem.