V čele Svazu měst a obcí stane kyjovský starosta Lukl

František Lukl

František Lukl Zdroj: ctk

Novým šéfem Svazu měst a obcí (SMO) se stal podle očekávání jeho dosavadní místopředseda a starosta Kyjova František Lukl, někdejší ministr pro místní rozvoj ve vládě Jiřího Rusnoka. Rozhodla o tom rada svazu na zasedání v Praze.

Lukl na jednání rady uvedl, že jako předseda by chtěl využít zkušenosti ze starostování i z ministerské funkce. „Chci rozvíjet dobrou a silnou pozici svazu jako respektovaného partnera vlády a parlamentu,“ řekl. Chce také profesionalizaci svazu, který podle něj tvoří „tři Svatoplukovy pruty, které se společně nezlomí, tedy statutární města, města a obce“.

Za hlavní nyní Lukl považuje rozpracování priorit, které stanovil květnový sněm SMO. Patří mezi ně například snaha o vyšší podíl státu na financování výkonu státní správy, kterou musí obce dotovat ze svých rozpočtů.

Městské samosprávy si na to stěžují už několik let. Zástupci měst a obcí by také chtěli větší podporu policie a státu při řešení problémů s tranzitní nákladní dopravou.

Svaz měst a obcí České republiky je nevládní organizací, která sdružuje na 2600 z 6250 českých a moravských obcí, v nichž ovšem žijí čtyři pětiny obyvatel republiky

Sedmatřicetiletý nestraník Lukl, který předloni neúspěšně vedl prozemanovskou Stranu práv občanů do sněmovních voleb v jihomoravském kraji, nyní jako předseda svazu dostal v radě 67 hlasů. Pro jeho protikandidáta, plzeňského primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) hlasovali zástupci 32 měst a obcí v radě.

Lukl v čele svazu nahradil bývalého kladenského primátora Dana Jiránka (ODS), který už znovu nekandidoval. Jiránek ovšem zůstane výkonným ředitelem svazu.

Změnilo se také složení místopředsedů svazu. Novým místopředsedou pro evropské záležitosti se po Oldřichu Vlasákovi (ODS) stal karlovarský primátor Petr Kulhánek (Karlovarská občanská iniciativa).

Místopředsedou se stal i Vlastimil Picek

Dalšími místopředsedy jsou primátor Pardubic Martin Charvát (ANO), starosta Velkého Oseka na Kolínsku Pavel Drahovzal (nestraník) a někdejší náčelník generálního štábu armády a ministr obrany v Rusnokově vládě Vlastimil Picek, který se loni stal starostou Brandýsa nad Labem za hnutí Podpora občanů.

Novými členy předsednictva se stali Zrzavecký, primátor Ostravy Tomáš Macura (za ANO) a starostové Jílového u Prahy Květa Halanová, Vítkova na Opavsku Pavel Smolka, Blížejova na Domažlicku Jiří Červenka a Božanova na Náchodsku Karel Rejchrt. Z původního vedení SMO kromě tak v něm spolu s Luklem a Drahovzalem zůstala už jen starostka Kunína na Novojičínsku Dagmar Novosadová.

Svaz měst a obcí České republiky je nevládní organizací, která sdružuje na 2600 z 6250 českých a moravských obcí, v nichž ovšem žijí čtyři pětiny obyvatel republiky. Svaz se podílí mimo jiné na přípravě a tvorbě návrhů opatření v oblastech týkajících se