V představenstvu PNS skončili šéf Juda a ředitel financí Borovka

Radomil Luda

Radomil Luda Zdroj: Mahlerova Hana/Euro

V čele První novinové společnosti skončili generální ředitel a předseda představenstva Radomil Juda a finanční ředitel a člen představenstva Pavel Borovka. Funkce na dnešní valné hromadě opustili také dosavadní předseda Eckart Bollmann a místopředseda Gunther Plank. Valná hromada zároveň doplnila nové členy do obou vrcholových orgánů, oznámila společnost, která je největším distributorem tisku v ČR.

„Společnost PNS jsme vedli v nejednoduchém ekonomickém prostředí, nicméně i přesto jsme dokázali položit základ pro solidní hospodářské výsledky do dalších let,“ uvedl Juda, který spolu s Borovkou ve vedení firmy skončil po dohodě s akcionáři. Těmi hlavnímim jsou české vydavatelské domy Czech News Center, Mafra či Vltava-Labe-Press.

Firma nechtěla komentovat spekulace, zda odchod manažerů souvisí s vlastnickými změnami jednotlivých akcionářů, které loni znamenaly proměnu dozorčí rady. Juda v oficiálním prohlášení uvedl, že rozhodnutí je výsledkem generační obměny. „V První novinové společnosti a.s. jsem strávil přes polovinu svého života, konkrétně 35 let a z toho 15 let v jejích vedoucích funkcích, což si myslím, že není obvyklé,“ uvedl. Současně skončil v pozici jednatele dceřiné firmy PNS Grosso.

„V První novinové společnosti a.s. jsem strávil přes polovinu svého života, konkrétně 35 let a z toho 15 let v jejích vedoucích funkcích, což si myslím, že není obvyklé,“ uvedl s tím, že opouští silnou a stabilní společnost.

Čistý zisk PNS meziročně klesl o čtyři procenta na 25,5 milionu korun

Do představenstva valná hromada zvolila Františka Čermáka, Petra Nováka a Antonia Cornelia van der Kolka. Do dozorčí rady, z níž odstoupili dosavadní předseda a místopředseda, byl zvolen Alfred Heintze. Na postech členů dozorčí rady zůstávají David Bregar, Lucie Kočí a Štěpán Košík, který se stal členem dozorčí rady v loňském roce poté, co se změnil vlastník vydavatelství Mafra.

První novinová společnost loni vykázala konsolidované výnosy 3,37 miliardy korun. Obrat z prodeje tisku klesl o 9,5 procenta, ostatní provozní výnosy naopak meziročně vzrostly o 10,5 procenta.

Čistý zisk PNS meziročně klesl o čtyři procenta na 25,468 milionu korun. Valná hromada schválila výplatu dividendy pět korun na akcii. Celkem tak bude vyplaceno 28,2 milionu korun před zdaněním. Dividenda za rok 2013 vyplacena nebyla.

První novinová společnosti je největším distributorem tisku v ČR. Hlavními akcionáři jsou vydavatelské společnosti Czech News Center (27,02 procenta), MAFRA (26,27 procenta), Vltava-Labe-Press (26,04 procenta), Bauer Media (11,24 procenta) a Astrosat Media (devět procent).