V zrcadle: Jan Novák, Salamander

Jan Novák, ředitel a jednatel Salamander ČR C PL

Jan Novák, ředitel a jednatel Salamander ČR C PL Zdroj: archiv

Jan Novák, ředitel a jednatel Salamander ČR & PL, vstřebává první informace při snídani, kdy mu je společníkem denní tisk. Během dne, kdy už není tolik času, využívá internet a večer obvykle televizní zpravodajství ve 23 hodin.

Jaká reklama vám v poslední době nejvíc vadí, jaká je naopak oblíbená?

Asi jako většina národa nesnáším televizní reklamy uprostřed filmu, které dokážou roztáhnout hodinu a půl dlouhý film na tříhodinovou nekonečnou reklamu občas přerušovanou filmem. Mojí oblíbenou reklamou je každá, která má vtip a nápad. Baví mě třeba ty na Kofolu, občas se podaří i mobilním operátorům. Oproti tomu tisk a rozhlas je bída.

Jaké jsou vaše nejoblíbenější značky?

Jsem velmi konzervativní a jako každý muž nemám rád nakupování, proto mám svoji osvědčenou značku pro vše, co potřebuji. Nechci ztrácet čas porovnáváním specifikací, probíráním návodů, takže nakupuji u osvědčených značek jako např. Electrolux, Gant, Apple a samozřejmě Salamander.

Co pro vás osobně znamená obor, ve kterém působíte?

Móda je v neustálé proměně. A i když značka Salamander není klasický trendsetter, i u nás se sortiment a kvalita neustále posouvá směrem k zákazníkům. Každý den se já i celá firma musíme vypořádávat s jinými skutečnostmi. Obor, v němž pracujeme, přináší každý den nové radosti i starosti, stále se něco děje a je třeba na to reagovat. A to mne zatím baví. Snad to vydrží…

Co vás v oboru aktuálně nejvíce štve?

Věcí, které by mě vyloženě štvaly, není mnoho. Od naštvání je blízko k negativitě a ta nic dobrého nepřináší. Ano, přál bych si, aby si lidé uvědomili, že kvalitní obuv a zdravé nohy není možné koupit v tržnici nebo v akci v supermarketu. Ale s tím nic nenadělám, takže to pro mě není důvod k naštvanosti. Pokud mě něco štve, jsou to spíš obecné věci jako lajdáctví, alibismus a takové to české „to je dobrý, hlavně klídek“.

Kde byste si přál být ve své kariéře za deset let?

Dnes už mi nejde ani tak o kariéru, jako spíš o to, abych se po těch deseti letech dokázal podívat sám sobě do očí. Pokud bude Salamander potřebovat, rád se posunu. Ale abych o něco konkrétního usiloval, tak o to v mém v životě opravdu nejde. V příštích letech mě čeká spousta práce, Salamander v Čechách i v Polsku bude pod mým vedením potřebovat pomalou generační výměnu. Pokud se s tímto dokážu vypořádat, bude to pro mě ta nejlepší kariéra.