Veřejný obchodní rejstřík funguje, jenže s chybami

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: James Robinson via Flickr

Anabáze s novým veřejným obchodním rejstříkem nekončí ani po více než dvou měsících od spuštění. Systém již nekolabuje a nehrozí výpadky, takže s ním mohou soudy a další subjekty pracovat. Také údaje se průběžně aktualizují. Potíže ale dál způsobuje obsah – databáze obsahuje množství chyb.

„Systém stále vykazuje závady a nedodělky, které nám znemožňují dílo převzít,“ uvedl ředitel komunikace ministerstva spravedlnosti Miroslav Konvalina. „Stále aktivně jednáme s dodavatelem, poskytujeme mu součinnost a řešíme s ním hlášení o chybách od veřejnosti a uživatelů dat. Finální termín je ale v rukou dodavatele,“ dodal.

S daty má problém například vydavatel Obchodního věstníku. „Po přechodu na novou verzi veřejného obchodního rejstříku již redakce obdržela aktualizovaná data, která však obsahují velký počet fatálních chyb. Proto ani v tomto čísle Obchodního věstníku nenajdete aktuální rejstříkové zápisy,“ uvedl šéfredaktor Josef Vratislav na webových stránkách.

Firma Corpus Solutions, která novou verzi rejstříku nasadila, přijde zřejmě kvůli několikaměsíčním potížím o část odměny. Rezort jí už od června účtuje penále pět tisíc korun denně, a to až do data bezchybného provozu. Částka se tak v současné době blíží jednomu milionu korun. Podle říjnového prohlášení firmy problém nastal zejména kvůli tomu, že s ní úřad smlouvu podepsal pozdě, a neměla tak dostatek času na přípravu akce. Nyní se firma k zaslaným dotazům deníku E15 nevyjádřila.

Kauza má i personální dopady přímo na ministerstvu. Na úřadu skončil vrchní ředitel, který smlouvu se společností Corpus Solutions podepsal. Odešel také vedoucí oddělení rozvoje ICT, jenž zodpovídal za nasazení systému až do jeho neúspěšného startu letos v září.