Vysílání regionální televize RTA skončilo

televize

televize

Vysílání regionální televize RTA Východní Čechy skončilo. V celé ČR má RTA šest redakcí a i když vedení firmy hovoří o boji o pozici ve vysílání, lidé, kteří v televizi pracují, už s návratem na obrazovku nepočítají. Ti, kteří pro východočeskou redakci pracují jako osoby samostatně výdělečně činné, byli v práci naposledy v pondělí, tři zaměstnanci čekají na rozhodnutí firmy. Zpravodajství pro východní Čechy připravovalo více než deset lidí. S koncem RTA by jich přišlo o práci celkem sedmdesát.

Poté, co soud zamítl naše požadavky, jsme přestali vysílat. Dnes se má sejít vedení RTA s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání. My čekáme na vyjádření Rady, vedení firmy a nového majitele, které by mělo přijít v průběhu tohoto týdne,“ uvedla ředitelka RTA Východní Čechy Simona Bartošová. Vyjádření výkonného ředitele RTA Pavla Zuny k situaci se zatím nepodařilo získat.

RTA dosud vysílala na společných frekvencích s Primou. Prima se ale rozhodla toto uspořádání ke konci roku zrušit tím, že svou dosavadní licenci nahradí novou pro stanici Prima family. RTA kvůli tomu podala žalobu na protiprávnost takového kroku a zároveň požádala o předběžné opatření, aby jí byl přístup do vysílání nového programu umožněn. To ale soud zamítl. Podle Primy agentura RTA údajně šíří nepravdivá tvrzení o nárocích na připojování do programu Primy až do roku 2018.

Sledovanost programu Prima family klesla první den v roce na téměř polovinu běžného podílu Primy, protože řada diváků si její program nepřeladila. Změna programu si totiž vyžádala i změnu vysílací frekvence. Přestože Prima zřídila pro účely této změny speciální linku, ne všem divákům se zatím podařilo program naladit.

Společnost FTV Prima ukončila 1. ledna 2012 vysílání původního kanálu Prima a spustila nový program Prima family. Oproti stávajícímu stavu vysílá bez regionálních vstupů provozovatelů regionálního televizního vysílání, mezi něž patří R1 studia - ZAK, Genus, TV Vysočina, TV Lyra, TV Morava a RTA studia - RTA Jižní Čechy, RTA Východní Čechy, RTA Jižní Morava a RTA Ostrava, a to na základě licenčních podmínek udělených tomuto programu.