Výzkum Ipsosu potvrdil nižší povědomí Čechů o finančních produktech

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Pouze pětina populace se přiklání k tomu, aby platební karty využívala mládež mladší 15- ti let. Obdobný počet Čechů pak přesně neví a ani nedokáže říct, které poplatky bance platí, jak zjistil výzkum agentury Ipsos.

Nejčastěji, a to téměř v polovině případů, si veřejnost myslí, že by platební karty měli začít využívat mladí lidé ve věku 15 -18 let. Téměř třetina si pak myslí, že by mládež měla používat platební kartu až po dovršení 18- ti let. Ve vnímání tohoto tématu v populaci existují rozdíly: mladí lidé do 34 let si nejčastěji myslí, že by platební karty měla začít mládež užívat až ve věku 15-18 let. Naopak větší samostatnost dětí a mládeže prosazují lidé starší 35 let – podle více než pětiny z nich by se měly začít platební karty používat od 12 do 15 let.

Velká část české veřejnosti nemá jasno v bankovních poplatcích. Pětina populace přesně neví a nedokáže říct, které poplatky bance platí. Více než desetina populace dokonce uvedla, že platí poplatek za to, že si může přijít vybrat na pobočku. 6 procent údajně platí poplatek za vyčíslení RPSN a 1 procento za dostupnost pobočky. Dvě pětiny populace dokázalo správně popsat RPSN, ostatní respondenti nevěděli nebo nedokázali RSPN správně popsat.

Výzkum byl realizován agenturou Ipsos na reprezentativním vzorku dospělé populace dle kraje, velikosti místa bydliště, věku, pohlaví a vzdělání. Celková velikost vzorku byla 1009 respondentů ve věku 18 - 65 let. Výzkum probíhal v květnu prostřednictvím Ipsos CASI panelu pro projekt Zlatá koruna.