Zemřel finančník Jan Hašek

Jan Hašek

Jan Hašek Zdroj: archiv

Jan Hašek byl finančník, jemuž chuť po nejnáročnějších úkolech vynesla velký úspěch na Blízkém východě a ve střední a východní Evropě. Zemřel dne 5. srpna, ve věku 66 let, ve svém domově v Sotogrande ve Španělsku.

Jan Hašek se narodil v Praze na Štědrý den roku 1945 bankéři Josefu Haškovi a Karolíně Polické. Ve třech letech se jeho rodiče rozvedli a jeho matka uprchla před komunistickým režimem v Československu do Německa.

Matka se znovu vdala za Milana Smutného, vysoce postaveného zpravodajského důstojníka. Poté se rodina přestěhovala do domu v Putney, v Londýně, který koupila od bývalého českého prezidenta Eduarda Beneše.

Maturitní vysvědčení budoucí bankéř získal v 16 letech a mohl si tak sám zvolit vlastní vzdělávací program ještě předtím, než šel na Oriel College v Oxfordu v roce 1964. Po dokončení studia se přestěhoval do Washingtonu, kde se jeho otec usadil, a získal tam titul MBA na ekonomické škole Wharton School of Finance.

V roce 1972 nastoupil do banky Chase Manhattan Bank, kde brzy upoutal pozornost šéfa Davida Rockefellera a získal odpovědnost za celou oblast severní Afriky. Hašek dojednal několik vysoce lukrativních obchodů v letech 1971 až 1975, zejména s vládami Libye a Alžíru.

V říjnu 1976 si již úspěšný finančník ve Washingtonu vzal Cornelii von Uexkull. Měli spolu dva syny – Františka, který se narodil ve Washingtonu D.C. v roce 1978, a Alexandra, který se narodil v Rijádu v Saúdské Arábii v roce 1982.
V roce 1976 se s Cornelií usadili v Londýně poté, co dostal nabídku přejít do konsorcia bank Orion.

O dva roky později byl Hašek zpátky v Rijádu, kde pracoval jako finanční a obchodní poradce vysoce postavených Saúdů až do roku 1985.

Po krátkém angažmá u Lehmann Bros, kde působil jako seniorní poradce, se vrátil do Velké Británie, kde pracoval pro Foreign & Colonial. Rodina se usadila v hrabství Berkshire.

V roce 1991 Haškův život uzavřel kruh, když se vrátil do Prahy. Stál u otevření kanceláří pro Barclays a BZW, jako hlavní manažer uzavřel řadu významných transakcí, včetně akvizic majetků významných českých pivovarů společností Bass. Po odchodu do důchodu v roce 2004 rozdělil svůj čas mezi Prahu, Španělsko a Capri.