Zemřela bývalá mluvčí vlády Veverková

Anna Veverková

Anna Veverková

Bývalá redaktorka ČT, mluvčí Špidlovy vlády, spoluzakladatelka hnutí ANO nebo ředitelka komunikace VZP Anna Veverková ve čtvrtek zemřela.

Zprávu na základě informací prezidenta Českého klubu mluvčích Jiřího Wolfa jako první přinesl server Lidovky.cz. „Veverkovou na začátku týdne srazilo auto. „Od té doby ležela v nemocnici v komatu a dnes bohužel zemřela,“ řekl serveru Wolf.

„Zakládající členka našeho Klubu, bývalá mluvčí významných institucí včetně vlády České republiky, historicky první držitelka výroční profesní ceny Mluvčí roku v roce 2002, která byla po právu o pět let později pro své obecně uznávané profesní schopnosti, pro nezpochybnitelný morální kredit a především pro své lidské kvality uvedena do Síně slávy českých mluvčích – odešla,“ oznámil na Facebooku prezident Českého klubu mluvčích Jiří Wolf.

Veverková kromě PR ocenění obdržela i cenu za investigativní žurnalistiku, kterou vydává Mezinárodní konsorcium investigativní žurnalistiky (International Consortium of Investigative Journalists). Vystudovala sice na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění produkci, ale později zastávala v České televizi kromě postu produkční i redaktorskou a reportérskou roli.

V letech 2002 až 2004 byla mluvčí vlády Vladimíra Špidly (ČSSD) a ředitelkou tiskového odboru Úřadu vlády. Následně měla na starost marketing ve Svazu průmyslu a dopravy ve Všeobecné zdravotní pojišťovně. V roce 2011 založila s miliardářem Andrejem Babišem hnutí ANO. S ním se však později rozešla, když se hnutí změnilo na politické.