Zlín Film Festival po pětapadesáté

Cílovou skupinou projektu Duhová kulička v rámci Filmfestu Zlín jsou starší děti a mládež

Cílovou skupinou projektu Duhová kulička v rámci Filmfestu Zlín jsou starší děti a mládež Zdroj: archiv

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně pořádá letos na přelomu května a června už 55. ročník.

Generálním mediálním partnerem festivalu je Česká televize – přechodem dlouholetého uměleckého ředitele festivalu Petra Kolihy na pozici šéfa dětského kanálu České televize Déčko se letitá vazba ještě posílila, koneckonců festival je pro ČT dobrou prezentací svých dětských pořadů a její generální ředitel Petr Dvořák se účastnil festivalové prezentace na berlínském filmovém festivalu i poslední tiskové konferenci v Praze.

Poté, co své štědré sponzorské aktivity ukončil Synot, je rozpočet znatelně nižší, rozmáchlost festivalu však nadále trvá.

Kromě pěti soutěžních sekcí uvádí festival i devět informativních sekcí, z nichž nejvíce ceněnou jsou dny německé kinematografie. I díky kontaktům německého producenta Filipa Albrechta přijede spousta tvůrců i herců, těmi největšími hvězdami budou herci Jürgen Prochnow (hrál mj. u Lynche) a Gedeon Burkhard (komisař Rex).

Znělka 55. ročníku Zlín Film Festivalu

Součástí doprovodného programu je Duhová kulička, dříve věnovaná dětské reklamě, nyní jde o projekt věnovaný tématům marketingu a propagace v audiovizi. V mezinárodních porotách zasednou dva slavní čeští malíři a animátoři – v hlavní Petr Sís, v porotě režisér animovaných filmů Pavel Koutský.

Autorem vizuálu i znělky je další slavný výtvarník, zlínský rodák Petr Nikl.