Polsko letos hodlá snížit deficit pod hranici tří procent HDP

Centrum Varšavy (ilustrační foto)

Centrum Varšavy (ilustrační foto) Zdroj: (CC0 1.0) DocenttX via Wikimedia

Polsko letos sníží svůj deficit veřejných financí pod hranici tří procent hrubého domácího produktu (HDP) a do roku 2017 jej chce srazit pod dvě procenta. Vyplývá to z dokumentu polského ministerstva financí.

Polský ministr financí Mateusz Szczurek minulý týden sdělil, že Polsko požádá Evropskou komisi, aby jej letos vyřadila z řízení proti nadměrným deficitům, uplatňovaného proti zemím, jejichž schodky se dostaly nad tříprocentní hranici.


source: tradingeconomics.com

Ministerstvo předpovědělo pro letošní rok snížení deficitu na 2,7 procenta HDP, příští rok na 2,3 procenta HDP a v roce 2017 na 1,8 procenta. Fiskální dokument polská vláda příští měsíc předloží do Bruselu. Polsko dosud plánovalo, že z režimu řízení proti vysokým schodkům se dostane nejdříve v roce 2016.

Očekáváme zrychlení ekonomiky, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo rovněž předpovědělo, že po loňském oživení z útlumu polská ekonomika bude v dalších letech dál zrychlovat. Letos polský HDP vzroste o 3,4 procenta a do roku 2018 čeká vláda zvýšení na čtyři procenta. Veřejný dluh země díky zesilování hospodářského růstu klesne z letošních 51,7 procenta HDP do roku 2018 na 49,1 procenta.

Průmyslová výroba v Polsku rostla nejrychleji za čtyři roky
Průmyslová výroba v Polsku se v březnu meziročně zvýšila o 8,8 procenta, což je nejvýraznější nárůst za poslední čtyři roky. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Polský zlotý po zveřejnění údajů vystoupil k euru na nejvyšší hodnotu za tři a půl roku. Další dnešní data naznačila, že nedávné zhodnocení polské měny přidělalo polským firmám starosti.
Průmyslová výroba rostla v březnu nejrychlejším tempem od února 2011. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru počítali s meziročním nárůstem o 7,2 procenta.