Potraviny táhnou růst cen. Ty meziročně stouply o 2,7 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: iStock

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
7
Fotogalerie

Spotřebitelské ceny v září meziročně stouply o 2,7 procenta, jde o rychlejší tempo než srpnových 2,5 procenta. Tahounem růstu cen zůstávají potraviny. Máslo zdražilo o 55 procent, průměrná cena kostky másla stoupla v září na 57,36 korun. Meziměsíčně spotřebitelské ceny klesly o 0,1 procenta, na tom se podepsala levnější dovolená na konci letní sezony. 

Oznámil to dnes Český statistický úřad. Analytici tento vývoj inflace očekávali, růst nad dvěma procenty podle nich otevírá České národní bance prostor pro rychlejší zvyšování úrokových sazeb.

"Například vajíčka byla dražší o 26 procent, mléko skoro o 12 procent, sýry o 14 procent, a máslo dokonce o 55 procent. Dražší byly také pekárenské výrobky o šest procent, ale i maso o pět procent," uvedla Pavla Šedivá z oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ. Stouply ale také ceny tuků o 13,1 procenta. Ovoce přestalo zlevňovat a v září cena meziročně stoupla o 2,4 procenta. Zelenina nadále zlevňovala, a to o 4,4 procenta.

Vedle potravin působilo na vyšší inflaci také bydlení, kde nájemné zdražilo o 2,7 procenta a tuhá paliva o 5,3 procenta. Vodné bylo meziročně vyšší o 1,2 procenta, stočné o 0,4 procenta a ceny elektřiny o 0,3 procenta. Dražší bylo proti loňsku i stravování (7,6 procenta) a ubytování (1,7 procenta). Růst cen pokračoval také v oddíle doprava vlivem vyšších cen pohonných hmot o tři procenta.

Meziměsíční pokles cen způsobily levnější dovolené o 13,5 procenta. Z potravin zlevnilo drůbeží maso, jogurty, ovoce a nealkoholické nápoje. Patrné je i zahájení školního roku, kde statistika eviduje zvýšení poplatků v mateřských školách proti srpnu o 1,3 procenta, ale také školného na středních soukromých školách a na veřejných vysokých školách, dále poplatky za výuku jazyků či poplatky v základních uměleckých školách.