Akcie norských lososích farem klesly po oznámení ruských sankcí

ilustrační foto

ilustrační foto

Akcie norských chovatelů lososů v čele s předním světovým producentem ryb Marine Harvest dnes na akciové burze v Oslu výrazně klesly. Předcházelo tomu rozhodnutí Ruska zakázat veškerý dovoz ryb, masa, mléka a dalších potravinářských výrobků z Evropské unie i USA. Roční zákaz se vztahuje také na dovoz z Austrálie či z Norska. Rusko je největším odbytištěm norské rybářské produkce, napsala agentura AFP.

Kolem poledne klesaly akcie předního světového producenta lososů Marine Harvest o více než 11 procent. Akcie společnosti Norway Royal Salmon ztrácely 9,6 procenta. Přes devět procent odepisovala firma Salmar, více než osm procent ztrácely akcie skotské The Scottish Salmon Company.

Moskva své sankce vyhlásila dnes v reakci na západní restrikce proti Rusku za jeho roli v ukrajinské krizi. Norsko není členem EU. Vyjádřilo ale záměr připojit se k sankcím, které přijaly státy unijní osmadvacítky.

Podle organizace na podporu norských mořských produktů měl norský vývoz tohoto zboží do Ruska loni hodnotu 6,5 miliardy norských korun (21,6 miliardy korun). Letos se měla prudce zvýšit. Ceny lososů, kteří jsou největší skupinou v rámci tohoto vývozu, totiž na začátku roku stouply na rekord a nadále zůstávají vysoké.

Rusko patří k největším světovým trhům s lososem. Norsko se na světové produkci lososů podílí zhruba z poloviny.