Americká armáda zakázala řecký jogurt, kvůli příměsi oleje z konopí

Jogurty Chobani

Jogurty Chobani

Řecký jogurt Chobani je v USA hitem, nicméně americká armáda ho zakázala konzumovat například pilotům. Ve směsi je totuž obsažen výtažek z konoplného oleje.

Kurdsko-americký podnikatel Hamdi Ulukaya je považován za symbol amerického snu. Během krátké doby vybudoval mlékárenské impérium a se svým Chobani jogurtem je jedním z největších dodavatelů v USA.

Miliardář však nyní sám varoval americkou armádu, že některé z jeho výrobků obsahují látku THC, proto by mohly být nebezpečné například pro letectvo. Ministerstvo obrany rozhodlo okamžitě: Personál a vojáci letectva nemějí jíst borůvkový Chobani jogurt. Mezi přísady kromě borůvek a ořechů totiž patří i semena konopí.

Omezení samozřejmě neplatí pro všechny výrobky značky. I nyní zakázaných borůvkových jogurtů by musel pilot sníst minimálně dvacet, aby se v testech objevilo jen minimální množství THC.

V Turecku narozený podnikatel Ulukaya v roce 2005 koupil od potravinářského gigantu Kraft odstavenou mlékárnu v americkém státě New York a začal tam s výrobou jogurtu podle řeckého receptu. Podle svých slov se v jeho výrobcích od začátku používají pouze přírodní ingredience. Skupina Chobani má dnes přes 2000 zaměstnanců a loni otevřela nový závod ve státu Idaho za téměř půl miliardy dolarů.

Mohou Řeky zachránit gastronomické speciality?