Babiš zatím nekoupí United Bakeries, čeká na antimonopolní úřad

pekárna

pekárna Zdroj: ctk

Podnikatel Andrej Babiš zřejmě neobohatí své impérium Agrofert o největší pekárenské uskupení na českém a slovenském trhu United Bakeries.

Podle zdrojů serveru E15.cz majitelé United Bakeries bratři Paříkové odstoupili od smlouvy, protože Agrofert do konce června neuhradil kupní cenu.

„Protože slovenský antimonopolní úřad do dnešního dne nevydal rozhodnutí, nemohla být transakce dokončena a zaplacena,“ vysvětlil důvod neuzavření dohody o prodeji mluvčí United Bakeries Jaroslav Pomp. Oficiální rozhodnutí ještě slovenský úřad nevydal, proti zamítnutí je ale Agrofert připraven se odvolat. „Dokud úřad nerozhodne, není co platit,“ řekl serveru E15.cz Babiš. Podle něj se nedá říct, jestli fúze definitivně padla, anebo ne.

Slovenský antimonopolní úřad podle Babiše vzal v potaz pouze část pekárenského trhu na Slovensku, místo sto procent prodejů započítal pouze dvě pětiny týkající se zejména obchodních řetězců. V nich má skutečně Penam a United Bakeries větší podíl než ve srovnání s celou spotřebou včetně malých obchodů a pekáren. Podle Agrofertu by ale měl slovenský úřad započítat vše.

Agrofert ovládá pekárny Penam a spojením s hlavní pekárenskou skupinou ve střední Evropě United Bakeries měly vzniknout největší tuzemské pekárny. Převzetí United Bakeries v dubnu schválil český antimonopolní úřad.

Původně měla skupina zahrnovat 25 pekáren, vzniklý gigant ale nakonec neměl být tak velký, jak se původně předpokládalo. Agrofert měl totiž podle rozhodnutí antimonopolního úřadu odprodat čtyři své pekárny, aby zcela nezadusil konkurenci. S tím ale Babiš nesouhlasil.

Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Jeho majitel Babiš bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku. Loni jej americký časopis Forbes na svém žebříčku miliardářů zařadil na 937. místo s odhadovaným majetkem jedné miliardy dolarů.