Bendlovi náměstci jdou do dozorčích rad

Petr Bendl

Petr Bendl Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Bývalého náměstka ministra zemědělství Romana Bočka nahradil v dozorčí radě Budějovického Budvaru Bendlův první náměstek Vilém Žák. V dozorčí radě podniku Lesy České republiky namísto Bočka zasedne náměstek Radek Braum.Boček ministerstvo a dozorčí rady obou státních firem opustil k 1. říjnu poté, co se stal členem představenstva Českých drah.

Vilém Žák, který místo náměstka po Bočkovi zastává od začátku listopadu, v minulosti například pracoval také jako Bendlův náměstek v době, kdy byl dnešní ministr hejtmanem Středočeského kraje. Vedl také tým poradců bývalého ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS). Braum přišel loni v prosinci na post lesnického náměstka z místa krajského ředitele LČR v Teplicích.

Na jaře ministerstvo zemědělství rozhodlo o snížení počtu členů dozorčí rady Budvaru ze 12 na devět, rada zároveň prošla radikální proměnou. Ve funkci předsedy vystřídal Bendlova poradce advokáta Tomáše Jindru analytik a člen Národní ekonomické rady vlády Jan Procházka.

Členem rady se následně stal také Milan Cícer, ředitel Finančního analytického útvaru ministerstva financí, který má na starosti boj proti praní špinavých peněz. Na chod podniku dohlíží také ekonom Michal Mejstřík, šéf Potravinářské komory Miroslav Toman, předseda jihočeské organizace Věcí veřejných Jiří Lexa a tři zástupci zaměstnanců Budvaru. Budvar, který je čtyřkou tuzemského pivovarství, je posledním velkým pivovarem v majetku státu.

V čele devítičlenné dozorčí rady LČR stojí ekonom Miroslav Zámečník. Kromě tří zástupců podniku jsou v ní například také radní Ústeckého kraje a člen ODS Radek Vonka, lídr občanských demokratů ve Zlínském kraji a bývalý hejtman Libor Lukáš a bývalý místopředseda senátu za ODS Jiří Liška.