Bill Gates koupil podíl v pivovaru Heineken za téměř miliardu dolarů

Americký miliardář Bill Gates

Americký miliardář Bill Gates Zdroj: Reuters

Nizozemský pivovar Heineken loni zvýšil provozní zisk o 24 procent.
2
Fotogalerie

Americký miliardář Bill Gates získal podíl 3,76 procenta v nizozemském pivovaru Heineken. Uvedly to světové agentury. Gates zaplatil za podíl 902 milionů dolarů, tedy více než 20 miliard korun. Přímo od pivovaru pořídil 6,65 milionu akcií a dalších 4,18 milionu získal prostřednictvím Nadace Billa a Melindy Gatesových. Paradoxně právě tato organizace zveřejnila loni v červenci studii o zdravotních rizicích konzumace alkoholu

Agentura Reuters doplnila, že Gates koupil akcie od mexického nápojářského kolosu Femsa, který teď nizozemskou pivovarskou společnost prodává. Femsa se stala hlavním akcionářem Heinekenu v roce 2010.

Gates koupil podíl ve skupině Heineken, druhém největším výrobci piva na světě, navzdory svému prohlášení na sociální síti Reddit z roku 2018, kdy v chatovém vlákně „Ask Me Anything“ uvedl, že „není příliš velký piják piva“. „Když skončím u něčeho, jako je baseballový zápas, piju lehké pivo, abych se dostal do atmosféry všech ostatních pijáků piva. Je mi líto, že jsem zklamal skutečné pijáky piva,“ uvedl tehdy Gates.

Nizozemský pivovar vlastní přes tři stovky značek, na českém trhu je dlouhodobě trojkou po Plzeňském Prazdroji a Pivovarech Staropramen. Heinekenu patří pivovary Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno.

Loni zvýšil provozní zisk o 24 procent na 4,5 miliardy eur, tedy zhruba 106,8 miliardy korun, čímž předčil očekávání analytiků. Firma k tomu uvedla, že zaznamenala růst na všech trzích, výrazně se zlepšilo zejména podnikání v Asii, kde prodej piva vzrostl téměř o třetinu.  

Heineken není jedinou nizozemskou společností, do které Gates vložil peníze. Miliardář podle Bloombergu investoval také do online supermarketu Picnic a má podíl přibližně 1,3 procenta ve výrobci hnojiv OCI kotovaném na amsterdamské burze.

VIDEO: Co udělá s tělem měsíc bez alkoholu?

Video placeholde
• Videohub